Hlavní obsah

Gross má výhrady ke Klausovu projevu

PRAHA

Čeští politici vesměs pochválili novoroční projev prezidenta Václava Klause, premiér Stanislav Gross měl však výhrady. Naopak podle Mirka Topolánka, šéfa nejsilnější opoziční strany ODS, byl státnickým, kvalitním a nadstandardním prezidentským proslovem.

Foto: PČR

Nabídku doprovodu domů neznámou osobou je třeba vždy kategoricky odmítnout.

Článek

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross před novináři Klausovo vystoupení obecně nezhodnotil. Nesouhlasil ale s prezidentovou kritikou stavu veřejných financí a toho, že se nepohnulo s reformami zdravotnictví a důchodů.

"Ze dne na den nemůžeme udělat nějaké zvraty," řekl Gross v sobotu novinářům. Premiér je narozdíl od Klause přesvědčen, že "naopak můžeme být optimisty". Podle něj vláda během čtyř měsíců ve funkci předložila třeba koncept penzijní reformy, přijala rozpočet, snižující tempo zadlužování a plní konvergenční program jako předpoklad k zavedení eura. Změny v důchodech by chtěl Gross prosadit ještě v tomto volebním období.

Policejní odposlechy Klause pořád trápí

Na Klausova kritická slova odposleších telefonních rozhovorů Gross uvedl, že z odposlechů se stala spíše politická předvolební záležitost. "Platí to, že s rozvojem telekomunikačních prostředků v celém civilizovaném světě vzrůstá i počet takovýchto zásahů do soukromí lidí, ze kterého my také nemáme radost. Ale procentuálně to zůstává stejné," zdůraznil.

Naopak podle Topolánka by to, že byl odposloucháván šéf opozice a bylo prolomeno bankovní tajemství, bylo v "některém rozumném státě" na pád vlády. "To, že se to nestalo, ukazuje, že ještě nežijeme ve standardní zemi," uvedl Topolánek. Právě jeho se odposlechy a kontrola bankovních kont dotkly v kauze údajného pokusu o uplacení vládního poslance Zdeňka Kořistky (US-DEU).

Podle šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska pojmenoval Klaus zásadní priority. "Není žádné tajemství, že to jsou obrovské úkoly, které stojí dosud před námi," řekl Kalousek. Podle předsedy US-DEU Pavla Němce žádná předchozí vláda nepokročila v reformě veřejných financí tak jako současná vláda a kabinet, který vládl od roku 2002.

Kalousek: Projev pojmenoval zásadní priority

Kalouskovi i předsedovi opoziční KSČM Miroslavu Grebeníčkovi se Klausův projev líbil. Šéf komunistů některé výhrady k vystoupení měl. Podle Kalouska byl projev mimořádně dobrý, předseda US-DEU Němec uvedl, že projev celkem korektně shrnoval loňské události. "Byl vyvážený a nekonfliktní," řekl.

"Nepamatuji si, že bych slyšel novoroční projev, který by se mi tak líbil jako právě tenhle. Byl vyvážený, byl státnický, pojmenoval, myslím si, zásadní priority v téhle společnosti, byl dostatečně optimistický a povzbuzující," uvedl Kalousek. Ocenil zejména to, že Klaus vyzval k pokoře, solidaritě a úctě k rodině a ke stáří. Grebeníček označil prezidentovo vystoupení za velmi slušné.

"Jsem přesvědčen, že prezident oslovil podstatnou část občanů České republiky, a dokonce si dovolím vyslovit hypotézu, že ve své většině budou občané přijímat tento projev příznivě," řekl. Podle Grebeníčka však mohl prezident pojmenovat aspoň v náznaku příčiny neuspokojivého stavu věcí, které zmínil. "Ale to už bych asi chtěl od novoročního projevu prezidenta republiky víc, než se dá normálně očekávat," uvedl předseda KSČM.

Podle něho také nestačí proklamovat obecně optimismus a svobodu. "I tady jsem se domníval, že to bude přece jenom plastičtější vize, odkud a kam kráčí Česká republika," dodal.

Vstup do EU Klause nevzrušuje

Klaus v proslovu řekl, že květnový vstup České republiky do Evropské unie nebyl pro život občanů žádným viditelným předělem. Kalousek i Grebeníček mu dali za pravdu. "Skutečně ten život běžného občana byl 30. dubna stejný jako 1. května. Z hlediska historického vývoje státu to samozřejmě je zásadní mezník, uvedl Kalousek. Podle Němce je otázka, zda prezident mínil to, že vstup do EU nepřinesl žádné zápory. S tím prý by souhlasil.

Němec podotkl, se zrušily celní kontroly na hranicích a přičlenění k unii významně ovlivnilo ekonomický růst. Politolog Jan Outlý z Univerzity Hradec Králové ČTK řekl, že Klausův projev nebyl ničím výjimečný. Překvapilo ho, že se prezident jen okrajově zmínil o vstupu ČR do EU, podle politologa nejvýznamnější politické události loňska.

"Pravděpodobně se tak chtěl vyhnout kritice za prezentování svých vyhraněně euroskeptických postojů v novoročním projevu," soudí Outlý. Prezidentovy teze podle něho vzhledem ke stručnosti řeči působily "poněkud povrchně".

Reklama

Související články

Novoroční projev prezidenta Václava Klause

Prezident České republiky Václav Klaus přednesl v sobotu tradiční novoroční projev, v němž se ohlédl za uplynulým rokem. "Dělíme se na optimisty a pesimisty,...

Výběr článků

Načítám