Hlavní obsah

Gottova ulice či náměstí? Zvažují to primátor i Praha 5

Jméno Karla Gotta by v budoucnu mohla nést ulice či jiné veřejné prostranství v Praze, v níž legendární zpěvák a rodák z Plzně strávil většinu svého života. Tuto možnost jako vyjádření úcty nejslavnějšímu českému zpěvákovi zmínil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) i Praha 5, jejímž byl Gott obyvatelem. Ke smíchovské vile na Bertramce, kde Gott v úterý v noci po boji s akutní leukémií zemřel, se ve středu přišly rozloučit desítky lidí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Svíčky před vilou Karla Gotta na pražské Bertramce

Článek

Hřib ČTK sdělil, že radě hlavního města a koaličním partnerům navrhne, aby Praha přistoupila k nějaké formě ocenění Gotta. V úvahu podle něj připadá například pojmenování veřejného prostranství po zpěvákovi, věc ale bude ještě nutné projednat.

„Oddanost a věrnost mnohonásobného Zlatého a Českého slavíka svému poslání vnímám jako velmi inspirující. Rada Městské části Praha 5 bude zvažovat vzdání pocty jeho celoživotnímu dílu pojmenováním ulice,” uvedla večer v tiskové zprávě starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Foto: Alexandr Janovský, ČTK

Karel Gott v roce 1965 v pražském klubu Apollo.

Místostarosta Lukáš Herold označil Gotta za nejslavnějšího obyvatele této městské části a připomněl, že dění v Praze 5 nebylo slavnému zpěvákovi rozhodně lhostejné. „Potvrdil to i před pěti lety, kdy podpořil charitativní projekt Prahy 5 na pomoc dětem a mladým lidem trpícím nervosvalovým postižením. A lokálním patriotem zůstal až do konce,” dodal.

Rodina zveřejnila parte Karla Gotta

Karel Gott

Lidé ve středu celý den přicházeli na Bertramku položit květiny, zapálit svíčku a poklonit se Gottově památce. Vyjádřit úctu a soustrast rodině mohou zájemci i na radnici páté městské části ve Štefánikově ulici, kde je vystavena kondolenční kniha. „Z tohoto důvodu bude mimořádně tento prostor do konce týdne občanům přístupný až do 20 hodin,” informovala mluvčí úřadu Jitka Drmolová.

Necelý rok po smrti někdejšího prezidenta Václava Havla, v říjnu 2012, se mezinárodní letiště v pražské Ruzyni přejmenovalo na Letiště Václava Havla. Změnu tehdy schválila vláda. Pražští radní o čtyři roky později rozhodli o tom, že piazzetta u Národního divadla ponese název náměstí Václava Havla.

Medailon Karla Gotta

Karel Gott

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám