Hlavní obsah

GIBS má novou náměstkyni i mluvčí

Právo, Radim Vaculík

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun začal s obměnou vedení tohoto útvaru. Od 1. prosince nastoupila do funkce jeho náměstkyně pro trestní řízení Pavlína Foglar Marušincová a na post tiskové mluvčí Ivana Nguyenová.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Článek

Právu to v pondělí potvrdil sám Dragoun s tím, že od ledna by měl ustanovit ještě náměstka pro speciální činnosti. Jeho jméno ale zatím nechce sdělovat. Marušincová je manželkou bývalého detektiva někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Marka Foglara.

Ten mimo jiné vedl tým policistů, který řešil tzv. kauzu Nagyová, konkrétně část případu týkající se údajného zneužití Vojenského zpravodajství bývalou šéfkou sekretariátu premiéra Janou Nečasovou (dříve Nagyovou). Foglar už ale od policie odešel.

Jeho manželka rovněž působila v letech 2008 až 2014 na ÚOOZ, a to jako koordinátorka trestního řízení. Tím pádem se podílela na všech významných kauzách tohoto útvaru vedeného v té době Robertem Šlachtou.

Foglar do GIBS nezamíří

Marušincová je absolventka české i slovenské policejní akademie a má titul JUDr. U policie začínala v roce 1998 nejprve jako civilní zaměstnankyně, o tři roky později už nastoupila do služebního poměru.

Nejdříve dělala asistentku vyšetřovatele na úřadu vyšetřování v Brně, následně pracovala na různých pozicích v ÚOOZ včetně zmíněné koordinátorky. Z protimafiánské jednotky ale v roce 2016 po jejím sloučení s protikorupční policií ve společnou Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ) stejně jako desítky dalších policistů odešla a nastoupila na post právničky policejního Útvaru zvláštních činností. Ten má na starosti především nasazování policejních odposlechů.

O nástupu Marušincové do GIBS už média v minulosti informovala, do funkce náměstkyně ji ale Dragoun ustanovil až k 1. prosinci. Na rozdíl od ní se Marek Foglar i přes různé spekulace pracovníkem GIBS nestane, uvedl v pondělí Dragoun.

Mluvčí přišla z prezidia

Ten také získal z tiskového odboru policejního prezidia tamní mluvčí Ivanu Nguyenovou, která od 1. prosince začala stejnou funkci vykonávat i v GIBS.

Obměna inspekce je podle jejího šéfa postupná i vzhledem k náročným požadavkům, které Dragoun podle svých slov na nové zaměstnance má.

„Chci kvalitní personál, u kterého při přijetí nezazní žádné ‚ale‘. Proto jsem zatím kromě paní náměstkyně získal do řad GIBS ještě dva vedoucí oddělení,“ řekl Právu Dragoun.

Výběr článků

Načítám