Hlavní obsah

Firmy jsou připravené testovat, čeká se na pokyn Blatného

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě pravidelného a plošného testování pomocí antigenních testů ve školách se chystá také testování ve firmách. Ty jsou již připravené, čeká se na úřední formality, které vyřeší, jak budou hromadné testování proplácet zdravotní pojišťovny. Pokyny by měl připravit ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který by jim měl přesně říct, jak to mají udělat.

Testování novým typem antigenních testůVideo: Novinky

 
Článek

Podle vyjádření viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje by se mělo rozhodnout do konce týdne, testovat by se mohlo začít na konci února.

Vláda dlouhodobě tvrdí, že jedinou cestou, jak porazit pandemii nového typu koronaviru, je očkování. Vakcíny proti onemocnění covid-19 ale v Česku je nedostatek. V boji proti nákaze ale může výrazně pomoci vládou dlouho opomíjené testování zaměstnanců v podnicích.

Testy: Plaga pro samoodběr ve školách. Na tahu je Blatný

Koronavirus

Data hygienických stanic ukazují, že nejčastěji se lidé nakazí v rodinách nebo právě v zaměstnání, což je ale vzhledem k tvrdým protiepidemickým nařízením zakazujícím téměř cokoliv jiného, logické.

Svazy a firmy volají po pomoci s testováním již měsíce.

Čeká se na Blatného

Teď ministerstvo zdravotnictví chystá návod, jak umožnit plošné testování v podnicích. „Je to v diskusích. Je to tak, ale tohle jsou technikálie, které budou muset rozhodnout ministerští úředníci. Resort by se k tomu měl vyjádřit,“ sdělil na dotaz Novinek, v jaké fázi je metodika premiérův poradce a někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Firmám tedy brání ve startu testování pouze chybějící slovo Blatného, který se svým resortem má upřesnit, jakým způsobem se firmy k již probíhajícímu plošnému testování připojí.

„Ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli pouze připravuje přehled podmínek a kroků, které musí testovací místo splnit nebo učinit, aby následně mohly být provedené testy uhrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Tyto podmínky se přitom nijak neliší od těch, které musí plnit jiní poskytovatelé zdravotních služeb provádějící testování již nyní,“ řekla serveru Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Musí se podle ní také vyřešit to, aby firmy měly povolení k poskytování zdravotních služeb mimo uznávané instituce či musí získat přístup do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), kde se data sbíhají.

Samovýtěrové testy odhalily v Rakousku dvě stovky nakažených

Koronavirus

I přestože stát firmám na testování zaměstnanců nepřispívá, mnohé podniky tak již nyní činí na své náklady a své lidi před příchodem na pracoviště pravidelně testují. Umožňují to zejména rychle se rozmáhající antigenní rychlotesty, v poslední době se na českém trhu objevují i testy z nosu, nikoliv z nosohltanu, které jsou příjemnější, protože výtěrová štětička se strká pouze asi dva centimetry do nosu.

Reklama

Související články

Očkování ve firmách zřejmě až koncem jara

Firmy by mohly začít očkovat své zaměstnance „v průběhu pozdního jara”. V pátek to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se počítá se...

Výběr článků

Načítám