Hlavní obsah

Testy: Plaga pro samoodběr ve školách. Na tahu je Blatný

Právo, Jiří Mach

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve středu odmítl v ČT nařčení, že jeho resort postupuje laxně ve snahách vrátit děti do škol. Uvedl, že neinvazivní antigenní testy, které umožňují bezpečné otvírání škol od 1. března, jsou k dispozici až nyní. Výběr podle něj připravili pracovníci ministerstva školství a teď je řada na ministerstvu zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby vybralo typ testů a udělilo mu výjimku pro samoodběry.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

„Teď je potřeba, aby své odpracovaly i jiné resorty, tedy aby ministerstvo zdravotnictví řeklo, které testy jsou vhodné. Dělá se všechno pro to, aby se konkrétním materiálem příští týden zabývala vláda a vše bylo realizovatelné od 1. března,“ uvedl Plaga.

Odkázal na rakouský model, v jehož rámci se žáci před vstupem do školy sami otestují stěrem štětičkou na okraji nosu, asistent jen přikápne roztok a vyhodnocení testu je do 15 minut. Jak už Novinky a Právo psaly, rodiče dostali předem zdarma i test domů na zkoušku.

První testy pro školy mohou být za měsíc od objednání, tvrdí dodavatel

Domácí

„Zvažovaná varianta je samoodběr ve škole, což je i ten rakouský model,“ řekl Plaga. Předběžný plán organizace samoodběrů je ale podle ředitelů českých škol příliš složitý a preferují, aby si testy dělaly děti doma a do školy pak jen přinesly negativní test, popřípadě zůstaly doma.

Plaga rovněž zdůraznil, že i výběr z různých variant testů připravili jeho pracovníci.

„Moji kolegové, kteří mají zkušenosti z konzultantských firem, odpracovali kus práce, který měl odpracovat někdo jiný. Bavili jsme se s výrobci, bavili jsme se s laboratořemi. Na základě našich materiálů pracuje Ústřední krizový štáb,“ řekl Plaga.

Plaga: Režim škol se měnit nebude

Domácí

Šéf štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) tento týden také hovořil o testování po vzoru Rakouska jako o nejschůdnější variantě. Plagův návrh zahrnuje tento typ testů od společnosti Quickseal.

Ta by byla schopna dodávat měsíc od objednání dva až tři miliony testů týdně. Ale test zatím prochází validační studií Státního zdravotního ústavu. Ta by měla skončit do dvou týdnů.

Samovýtěrové testy odhalily v Rakousku dvě stovky nakažených

Koronavirus

V seznamu ministerstva chybí podobné testy společnosti Abbott, které se v ČR už běžně používají. Ve velkém by firma mohla dodávat testy do škol během měsíce. Potíž je v tom, že stát žádné tyto testy pro školy dosud neobjednal.

Jak řekl tento týden Právu Hamáček, se změnou předpisů pro samoodběry nebude velký problém. Buď je zařídí ministerstvo zdravotnictví, anebo se upraví zákon, což může být hotovo během týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám