Hlavní obsah

Očkování ve firmách zřejmě až koncem jara

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Firmy by mohly začít očkovat své zaměstnance „v průběhu pozdního jara”. V pátek to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se počítá se vznikem firemních očkovacích center. Například Škoda Auto přitom už taková centra má, vládní pokyny k postupu očkování však tato střediska nezmiňují.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zdravotnictví se až dosud k firemním očkovacím centrům stavělo skepticky. V pátek Blatný uvedl, že se s nimi určitě počítá. „Ale toto jsou lidé (zaměstnanci), kteří jsou zdraví. Počítá se s tím v průběhu pozdního jara zejména tehdy, až bude dávek daleko více než teď,” řekl ministr.

Zájem již dříve projevila automobilka Škoda Auto. Automobilka má připravená vlastní očkovací centra a čeká, kdy jí vláda umožní zahájit vakcinaci.

Tvůrce rezervačního systému: Žádný kolaps nebyl, chyby jsme odstranili

Domácí

„Mohu potvrdit, že probíhají jednání na všech úrovních. To znamená konkrétně na úrovni vlády, asociací i sociálních partnerů (tripartity),” sdělil Novinkám mluvčí automobilky Tomáš Kotera.

Automobilka tvrdí, že by byla schopna díky vlastním zdravotníkům naočkovat až 1200 zaměstnanců denně.

Zaměstnavatelé doufají, že očkování ukončí lockdown 

Podle Hospodářské komory většina podnikatelů věří, že masivní očkování některou ze schválených vakcín proti covid-19 pomůže ochránit ohroženou část populace a umožní zemi vymanit se z lockdownu.

Škoda Auto má připravená vlastní očkovací střediska

Koronavirus

„Většina zaměstnavatelů svým zaměstnancům podstoupit očkování alespoň doporučí, někteří je podpoří mimořádným bonusem, benefitem či finančním příspěvkem,” uvedla komora na základě průzkumu mezi 1400 podniky všech velikostí, oborů a regionů Česka.

Vyžadovat očkování po svých zaměstnancích budou jen čtyři procenta firem. Celkem 13 procent podniků podpoří očkování mimořádnou prémií či finančním příspěvkem. Více než polovina zaměstnavatelů zaměstnancům očkování jednoznačně doporučí.

Nejdříve senioři a zdravotníci, pak ostatní

Očkování mají nyní v Česku přednostně dostávat zdravotníci, kteří se starají o nemocné s covidem, klienti domovů pro seniory či pacienti v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Od pátku se mohou o vakcínu hlásit také lidé nad 80 let, elektronický rezervační systém ovšem po spuštění kolaboval.

Jak jsem hodinu a 37 minut registroval matku k očkování

Domácí

V první prioritní skupině, kde jsou ještě třeba příslušníci armády pomáhající v zařízeních pobytových služeb, epidemiologové pohybující se v terénu či zaměstnanci vězeňské služby pracující s covid pozitivními, je celkem 838 tisíc lidí.

V další prioritní skupině, kam patří třeba chroničtí pacienti s rizikovými faktory, lidé nepostradatelní pro chod nemocnic nebo zásadní pracovníci kritické infrastruktury, je pak 3,7 milionu osob. Obě přednostní skupiny dohromady tvoří 4,5 milionu lidí.

AstraZeneca by mohla být ještě v lednu

Ekonomika

Pokud by měli o očkování zájem všichni, podle vládního rozpisu dodávek vakcín by se pro ně očkovací látka měla do země dostat postupně do konce června.

Reklama

Výběr článků

Načítám