Hlavní obsah

Filip: Rusnoka podpoříme až podle programu vlády

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Jiří Rusnok započal kolečko vyjednávání s lídry politických stran, při kterém je chce přesvědčit k tomu, aby podpořili jeho vládu v hlasování o důvěře. Ve středu se jako s prvními sešel s šéfy komunistické strany. Z jednání neodcházel nespokojen, protože se mu dostalo od předsedy KSČM Vojtěch Filipa příslibu, že podporu zváží podle toho, jaké bude programové prohlášení vlády.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik

Článek

„Dohodli jsme se na tom, že se budeme dále bavit o možnostech podpory,“ uvedl Rusnok. Dodal, že se domluvili na tom, že přijde před hlasováním o důvěře na poslanecký klub KSČM a bude obhajovat programové prohlášení vlády. „Podle toho se rozhodnou,“ poznamenal Rusnok.

Filip řekl, že se rozhodnou těsně před hlasováním, které proběhne 8. srpna. „Pro nás je v programovém prohlášení podstatné, že vláda akceptuje předčasné volby,“ uvedl Filip. Dále se budou zajímat o to, jak se vláda postaví k čerpání evropských peněz. Filip pochválil vládu za zvýšení minimální mzdy. „Takové kroky podporujeme,“ podotkl. Dodal, že věří, že ministr zdravotnictví Martin Holcát ustoupí Ústavnímu soudu a nebude prosazovat nadstandardy ve zdravotnictví.

Šéf komunistů předpokládá, že pokud se dohodnou, že Rusnoka podpoří, tak pro vládu zvedne ruku všech 26 poslanců. „Jsem přesvědčen, že k tomuto bude poslanecký klub jednotný. Navíc 2. srpna k tomu bude zasedat výkonný výbor, který dá politické stanovisko pro poslanecký klub,“ uvedl Filip.

Kvůli dluhu bude Rusnok s Fischerem jednat

Na jednání byl i šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a ten se podle Filipa premiéra zeptal na potíže, které má s vysvětlováním splacení svého dluhu ministr financí Jan Fischer.

„Řekl (Rusnok), že ten problém vnímá nejen jako problém mediální důvěryhodnosti vlády a bude o tom s panem Fischerem ještě jednat,“ uvedl Filip. Dodal, že situace kolem Fischera příliš důvěryhodnosti nevzbuzuje a bude záležet na Fischerovi, jak vše vysvětlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám