Hlavní obsah

Filip: Rusnoka podpoříme až podle programu vlády

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Jiří Rusnok započal kolečko vyjednávání s lídry politických stran, při kterém je chce přesvědčit k tomu, aby podpořili jeho vládu v hlasování o důvěře. Ve středu se jako s prvními sešel s šéfy komunistické strany. Z jednání neodcházel nespokojen, protože se mu dostalo od předsedy KSČM Vojtěch Filipa příslibu, že podporu zváží podle toho, jaké bude programové prohlášení vlády.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik

Článek

„Dohodli jsme se na tom, že se budeme dále bavit o možnostech podpory,“ uvedl Rusnok. Dodal, že se domluvili na tom, že přijde před hlasováním o důvěře na poslanecký klub KSČM a bude obhajovat programové prohlášení vlády. „Podle toho se rozhodnou,“ poznamenal Rusnok.

Filip řekl, že se rozhodnou těsně před hlasováním, které proběhne 8. srpna. „Pro nás je v programovém prohlášení podstatné, že vláda akceptuje předčasné volby,“ uvedl Filip. Dále se budou zajímat o to, jak se vláda postaví k čerpání evropských peněz. Filip pochválil vládu za zvýšení minimální mzdy. „Takové kroky podporujeme,“ podotkl. Dodal, že věří, že ministr zdravotnictví Martin Holcát ustoupí Ústavnímu soudu a nebude prosazovat nadstandardy ve zdravotnictví.

Šéf komunistů předpokládá, že pokud se dohodnou, že Rusnoka podpoří, tak pro vládu zvedne ruku všech 26 poslanců. „Jsem přesvědčen, že k tomuto bude poslanecký klub jednotný. Navíc 2. srpna k tomu bude zasedat výkonný výbor, který dá politické stanovisko pro poslanecký klub,“ uvedl Filip.

Kvůli dluhu bude Rusnok s Fischerem jednat

Na jednání byl i šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a ten se podle Filipa premiéra zeptal na potíže, které má s vysvětlováním splacení svého dluhu ministr financí Jan Fischer.

„Řekl (Rusnok), že ten problém vnímá nejen jako problém mediální důvěryhodnosti vlády a bude o tom s panem Fischerem ještě jednat,“ uvedl Filip. Dodal, že situace kolem Fischera příliš důvěryhodnosti nevzbuzuje a bude záležet na Fischerovi, jak vše vysvětlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus: Fischer znehodnotil Rusnokovu vládu

Jméno ministra financí Jana Fischera znehodnotilo úřednickou vládu premiéra Jiřího Rusnoka, řekl bývalý prezident Václav Klaus. Prezident Miloš Zeman podle...

Vláda podpořila Kalouskovu loterijní novelu

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka souhlasí s novelou loterijního zákona, kterou připravil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Novinářům to řekl předseda...

Výběr článků

Načítám