Hlavní obsah

Fiala: Čísla jsou hrozivá a situace se vládě vymyká z rukou

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle pravděpodobného budoucího premiéra Petra Fialy (ODS) musí co nejdříve vzniknout odpovědná vláda. Končící kabinet nekoná a covidová situace se mu prý vymyká z rukou. Fiala taktéž novinářům u památníku listopadových událostí na pražské Národní třídě řekl, že jeho vznikající kabinet se chce vyhnout lockdownům, vyzval také občany k očkování.

Petr Fiala na Národní tříděVideo: Novinky

 
Článek

„Situace je opravdu mimořádně vážná. Každý den, který se prováhá, znamená nové komplikace. Naše dvě koalice jsou připraveny převzít prakticky okamžitě vládu v Česku. Všichni vnímáme situaci, jak katastrofálně rostou čísla,” řekl novinářům na Národní třídě Fiala.

„Není čas, situace se vládě vymyká z ruky,” dodal s tím, že končící kabinet Andreje Babiše už nekoná.

Fiala současně uvedl, že jeho vznikající kabinet se chce vyhnout lockdownům a plošným opatřením, jak je známe z minulých měsíců.

Covidová čísla jsou šílená. Opatření musí přijít brzy, říká Rakušan

Domácí

„Chceme se vyhnout lockdownům, plošným opatřením a budeme dělat vše pro to, abychom situaci zvládli. Jsem přesvědčen, že když budeme dělat opatření rozumná a mít dostatečné kapacity na trasování, zvýšíme proočkovanost a budeme rozumní, tak se tomu můžeme vyhnout. Je pravda, že čísla jsou hrozivá. Rostou i v okolních zemích, ale u nás velmi dramaticky,” prohlásil Fiala.

Zvažovaný lockdown pro neočkované, jako je tomu například v sousedním Rakousku, podle něj prý není řešením. Zvládnout epidemii může pomoci navýšení proočkovanosti, vyzval proto občany, aby si nechali vpíchnout vakcínu proti covidu.

„Nechte se naočkovat. Je to jediná cesta, která nám pomůže covid zvládnout,” apeloval šéf ODS.

Děsivé a dechberoucí, uvedla na Národní třídě k počtu nově nakažených Maláčová

Domácí

Fiala se ve středu odpoledne setká a prezidentem Milošem Zemanem, který je již více než měsíc hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Fiala mu hodlá předložit jmenný seznam kandidátů na ministry.

„Doufám, že ze schůzky s prezidentem vyjde jasný harmonogram jmenování vlády,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám