Hlavní obsah

Rakušan: Když si komunisté balili věci z kanceláří, neměl jsem žádný sentiment

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní 17. listopad je unikátní, poprvé se slaví bez komunistů v parlamentu, řekl novinářům ve středu předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan u památníku listopadových událostí na Národní třídě v Praze. Považuje za nutné spojovat společnost a potlačit předsudky. V říjnových volbách se komunisté poprvé po 30 letech nedostali do Poslanecké sněmovny, v Senátu zástupce nemají.

Vít Rakušan na Národní tříděVideo: Novinky

 
Článek

„Letošní 17. listopad je speciální, unikátní. Poprvé ho slavíme bez komunistů v parlamentu. Když jsem viděl, jak si balí své věci v kancelářích, neměl jsem v sobě žádný sentiment. Jedna éra skončila, otevírá se nová kapitola,” řekl Rakušan, pravděpodobný ministr vnitra v budoucí vládě, kterou sestavují koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Před novým kabinetem bude podle Rakušana obrovská odpovědnost vzhledem k energetické a covidové krizi, velké inflaci či rozdělení společnosti.

Komunismus neporazili studenti ani disidenti, řekl před Hlávkovou kolejí Klaus

Domácí

„Jediná cesta, jak se dá společnost spojovat, je zabít v sobě předsudky k jiným regionům, sociálně jinak postaveným lidem, a jejich problémy vnímat jako relevantní. Zabít v nás nějaké snobství, kdy se občas nahlíží na jinou část společnosti okamžitě skrze nějaký silný předsudek a negativní emoci. To nemůžeme dělat, to je společensky dlouhodobě neudržitelné,“ řekl Rakušan.

ON-LINE: Národní třídu zaplnily při výročí sametové revoluce desítky tisíc lidí

Domácí

Lidé při jeho příchodu na Národní třídu tleskali a skandovali. Podle Rakušana je potěšující, že jeho hnutí nikdy nebylo tím, na které by se pískalo. Byl by rád, kdyby tomu tak bylo i za rok či za dva, až STAN ponese vládní odpovědnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám