Hlavní obsah

Faltýnek: Lidovci se o resort zemědělství deset let nezajímali

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek v úterý řekl Právu, že nesouhlasí s tím, aby ministerstvo zemědělství obsadili lidovci. Právě tuto podmínku si KDU-ČSL dala pro vstup do vlády. Podle Faltýnka se proti tomu staví zemědělci, jisté obavy ale má i kvůli vydávání majetku v rámci církevních restitucí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„Lidovci o zemědělství hovoří jako o svém tradičním resortu. Je ale potřeba objektivně říci, že se za posledních deset let o resort vůbec nezajímali. Když byli v Topolánkově vládě, tak si o resort neřekli, ale nechali ho ODS a přihlíželi k jeho devastaci. Dotahuje se reforma společné zemědělské politiky EU a zemědělci mají obavu, aby tam nepřišel člověk, který se tomu bude učit,“ řekl Právu Faltýnek.

Šéf poslanců ANO dodal, že rozumí také obavám ČSSD, že by lidovci mohli být vstřícní vůči nárokům církví. Pod zemědělství totiž spadá Státní pozemkový úřad, který rozhoduje o vydávání pozemků.

„Rozumím určité obavě soc. dem., že snaha KDU-ČSL získat tento resort může být motivována mít vliv na hladké vydávání církevních restitucí,“ dodal Faltýnek.

Ten je zároveň členem vedení skupiny Agrofert, kterou vlastní jeho stranický předseda Andrej Babiš. V úterý večer ale Faltýnek, mimo jiné předseda sněmovního zemědělského výboru, prohlásil v České televizi, že po dohodě s Babišem ke konci tohoto roku v Agrofertu skončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám