Hlavní obsah

Falšování potravin i špatná hygiena, SZPI rozdala pokuty za sto miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) udělila vloni pravomocně pokuty ve výši 99,5 miliónu korun, což je o 55 procent více než v roce 2013. Řada prodejců či výrobců totiž opakuje stále stejné prohřešky, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce pak pokuty zvyšuje.

Foto: SZPI

Plísní pokryté salámy v litvínovské prodejně. Archivní snímek

Článek

Mezi nejvýznamnější prohřešky patří podle Kopřivy falšování potravin, kdy výrobce nahradí hodnotnější složku za méně hodnotnou. Dále je to nesprávné uchovávání potravin a jejich následné znehodnocení. „Je to také zanedbávání hygieny prodeje a výskyt kontaminujících látek," řekl Kopřiva.

Všechny tyto prohřešky se dotýkají spotřebitele, ať už ve vztahu k bezpečnosti potravin nebo k jejich jakosti.

„Řada subjektů ignoruje i závažná zjištění inspekce. Budeme reagovat tak, aby pokuty plnily svou funkci a byly dostatečně odrazující,“ uvedl ředitel SZPI Martin Klanica. I tak ale řada provozovatelů svůj přístup nezměnila.

Inspektoři provedli v loňském roce přes 35 tisíc kontrol potravinářských podniků, celních skladů a internetových obchodů. Více než polovina jich byla provedena v maloobchodních sítích, přibližně čtvrtina ve výrobě, zbytek ve velkoskladech, v celních skladech a na ostatních místech, například v dopravě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám