Hlavní obsah

Exministryně zdravotnictví Emmerová míří z ČSSD k zemanovcům

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalá ministryně zdravotnictví a plzeňská hejtmanka Milada Emmerová dala vale ČSSD a rozhodla se posílit Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ). Na spolupráci se s Emmerovou dohodl šéf zemanovců Vratislav Mynář. Lídra sociální demokracie Bohuslava Sobotku krok Emmerové překvapil.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Milada Emmerová

Článek

„Ano, jednal jsem s Miladou Emmerovou. Jsme na něčem dohodnuti,“ řekl v úterý na dotaz Novinek předseda SPOZ Mynář. Nechtěl specifikovat, zda se Emmerová zúčastní v dresu zemanovců podzimních regionálních voleb jako lídr kandidátky v Plzeňském kraji nebo zabojuje o Senát.

Mynář pouze uvedl, že vše bude oznámeno na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci SPOZ, které se Emmerová zúčastní. Podle informací Práva bude Emmerová skutečně lídrem kandidátky zemanovců v Plzeňském kraji.

Šéfa ČSSD Sobotku informace o přestupu bývalé ministryně do zemanovské stáje překvapila. „Musím říct, že je to pro mě nová informace,“ sdělil Sobotka Novinkám s tím, že s ním Emmerová o svém kroku nejednala.

Sobotka zcela vyloučil variantu, že by Emmerová kandidovala za SPOZ se souhlasem vedení ČSSD. Pokud odejde k zemanovcům, měla by podle lídra sociální demokracie exministryně opustit stranu a vzdát se poslaneckého mandátu. „Pro mě osobně je to velmi nepochopitelné,“ dodal Sobotka k záměrům Emmerové.

Citlivé téma

Pro ČSSD je téma expremiéra Miloše Zemana, který je čestným předsedou SPOZ, velmi citlivé. Sociální demokracie nedávno vybrala svého prezidentského kandidáta, místopředsedu strany Jiřího Dienstbiera. V ČSSD ale působí i příznivci Zemanovy prezidentské kandidatury.

Střet mezi Dienstbierovými a Zemanovými podporovateli, ke kterému by mohlo dojít po podzimních krajských a senátních volbách, vyvolává v sociální demokracii obavy. Hrozí situace, kdy strana bude oficiálně podporovat Dienstbiera, ale někteří vlivní politici ČSSD se budou veřejně vyslovovat pro Zemana.

Ačkoliv se to snaží někteří členové vedení ČSSD bagatelizovat, expremiérovi příznivci nepředstavují přehlédnutelnou skupinu.

Jde o třeba o moravskoslezského hejtmana Jaroslav Palase. Ten už deklaroval, že Zemana podpoří osobně během prezidentské kampaně. Aktivitu v Zemanův prospěch vyvíjí i děčínský poslanec Jaroslav Foldyna nebo senátor Vladimír Dryml, který už zajistil expremiérovi podpisy mezi členy horní komory nutné pro vstup do klání o Hrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám