Hlavní obsah

Exministr Dobeš zkritizoval Fialu, že stáhl reformu vysokých škol. Nemá prý odvahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý ministr školství Josef Dobeš (VV) trvá na svém kontroverzním návrhu reformy vysokých škol, který jeho nástupce Petr Fiala ve čtvrtek stáhl. Novému vedení resortu podle Dobeše schází politická odvaha. Rozhodnutí bude znamenat jen prohloubení problémů ve vysokém školství, myslí si poslanec Věcí veřejných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr školství Josef Dobeš (VV) s vlastní demisí, kterou přinesl premiérovi na úřad vlády

Článek

"Práce mnoha akademiků byla tak precizní a dlouhodobá, že si nedovedu představit, že by došlo k zásadnímu přehodnocení obsahu a dikce obou reformních návrhů, jsem proto přesvědčen, že celý problém se tak pouze odsouvá a jen se ještě více prohloubí, protože stávajícímu vedení resortu školství chybí politická odvaha a odstupuje ze svých závazků i za cenu zpochybnění sebe sama a svých akademických a odborných postojů," řekl Dobeš.

Fiala ve čtvrtek oznámil stažení navrhované reformy vysokých škol. Reformní změny podle něj upraví pouze novela nynějšího vysokoškolského zákona. "Školné jako takové nebo jeho zavedení není v programu této vlády," upřesnil ve čtvrtek ministr.

Podle Dobeše je „pikantní“, že právě jeho nástupce na normách spolupracoval. "Jeho současný krok naprosto nechápu, je pro mě velmi nepříjemným překvapením a vnímám ho pouze jako krok účelový a poraženecký," uvedl Dobeš s tím, že Fiala zpochybnil své dosavadní profesní názory i dlouholetou práci řady dalších akademiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám