Hlavní obsah

Evropu čeká masa uprchlíků z Afghánistánu. Musí jasně říct, jak se k ní postaví, míní expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Afghánci, kteří spolupracovali s tamní vládou, se bojí čistek ze strany Afghánistánu. Připravovat bychom se tak měli na masu lidí, která by v řádu měsíců mohla dorazit až k hranicím Evropy. Novinkám to v rozhovoru řekl bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity. Podle něj pak také nadvláda Tálibánu v zemi nutně neznamená, že se rozšíří teroristické útoky.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu v ulicích Kábulu.

Článek

Proč Tálibán postupoval tak rychle, zmocnil se tak snadno hlavního města?

Je to dáno tím, proti komu Tálibán bojuje. Jelikož odešla spojenecká vojska, tak protivníkem Tálibánu zůstala afghánská armáda. A v momentě, kdy vojáci jsou nuceni nasazovat životy a bojovat za afghánskou vládu, které nedůvěřují, která je nefunkční a zkorumpovaná, tak nechtějí riskovat své zdraví.

Tálibán vstoupil do Kábulu, z města se snaží uprchnout tisíce lidí

Zahraniční

Proti nim pak stojí bojovně motivovaný Tálibán, který je ochoten riskovat životy, má přesně stanovený cíl, tedy dobýt Afghánistán, získat vládu a aplikovat svoji vizi vládnutí. Tomu se špatně vzdoruje s pomocí ozbrojených sil, jejichž členové jsou schopni dezertovat a případně i rozkrást ze svého vybavení, co se dá.

Dalo se to čekat?

Dalo se čekat, že k tomu dojde. Mluvilo se ale o tom, že půjde o měsíce bojů, než se tento korupční a nefunkční stát rozpadne jako domeček z karet.

Talibán deklaruje, že nebude provádět čistky. Není ale jisté, zda v následujících měsících čistky nerozjede. Toho se řada lidí bojí.

Kdy bylo jasné, že Tálibán převezme území takovou rychlostí?

V momentě, kdy začal dobývat větší města, tak se ukázalo, že Tálibánu nestojí nic v cestě. Začalo se pouze spekulovat, který den či týden dorazí až do Kábulu. Je navíc zřejmé, že ani diplomaté netušili, že se budou muset v řádech hodin sbalit, odjet na letiště a co nejdříve opustit zemi.

Takže česká vláda to nemohla vědět dříve a vyslat dříve záchranné letouny?

V tomhle bych se české vlády zastal. To, že budou muset aktivovat evakuační plány během hodin, to tušit nemohli.

Foto: archiv Josefa Krause

Josef Kraus z Masarykovy univerzity.

Svět obletěly záběry, kdy se lidé snaží na letišti v Kábulu dostat na paluby evakuačních letadel za každou cenu. Co občany Afghánistánu ve vlasti nyní čeká?

Oficiálně Tálibán deklaruje, že nebude provádět čistky a nebude občanům bránit, aby opustili zemi. To má logiku, Tálibán se tím zbaví své politické konkurence, která mu nebude dělat problémy. Není ale jisté, zda v následujících měsících čistky nerozjede. Toho se bojí řada Afghánců, kteří byli v kontaktu s tamní vládou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánci se snaží dostat do evakuačního letadlaVideo: AP

A pro ty obyčejné občany? Pro ty se něco změní?

Pro ně se může změnit základní způsob života v tom, že pokud Tálibán začne vymáhat a aplikovat svůj extremistický výklad náboženského práva, tak se mu budou muset přizpůsobit.

To může znamenat nucené odívání žen do burek nebo zákaz jejich vzdělávání. Na druhou stranu byla ale řada oblastí dvacet, ale i čtyřicet let zasažena intenzivním konfliktem a nejistotou. Tálibánská vláda tak pro lidi může znamenat naopak bezpečnostní jistotu.

Takže pro některé lidi bude lepší Afghánistán pod vládou Tálibánu?

Určitě ano.

Obnoví se podle vás teroristické útoky na celé zeměkouli tak, jak predikuje prezident Miloš Zeman?

Nevidím v tom přímou souvislost. To, že tam zavládne Tálibán, tak automaticky neznamená, že se z Afghánistánu stane bezpečný přístav pro všechny teroristické organizace a stoupne vlna terorismu na západě, nebo globálně. Vyloučit to ale nelze.

Obnoví se teroristické útoky po celém světě, prognózuje Zeman

Domácí

Vypadá to, že Rusko bude spolupracovat s Tálibánem. Zhorší to vztahy mezi ním a USA?

Vysloveně asi ne, ale křehká rovnováha mezi Ruskem a Amerikou bude opět lehce nakloněna směrem k Rusům. V kontextu studené války, která tady ještě přežívá, tak můžeme říct, že americká ztráta znamená ruský zisk.

Pro evropskou bezpečnost tak bude hlavní důsledek představovat masa lidí, která poputuje směr západ. To může vést mimo jiné i ke zhoršení turecko-evropských vztahů, kdy Turci se už několikrát snažili Evropu uprchlickou vlnou vydírat.

Utrpí americká pozice?

Určitě utrpí regionálně. Zároveň se ale Američané stahují s dost pošramocenou pověstí, značně to tak zasáhne Ameriku politicky. A to ani ne proto, že vycouvali, to se čekalo. Ale že vycouvali nesystémově, chaoticky a podivně, to je značný šrám na prestiži Spojených států.

Jaký to bude mít dopad na evropské prostředí?

Dopad bude největší v případně možné další migrační krizi. Zemi chce opustit velké množství osob, které půjdou primárně do sousedních států, jako je Írán a Pákistán. Tyto státy ale vnímají jako odrazový můstek či jako přechodné bydliště za svým snem dostat se na západ, ideálně do Evropy.

Pro evropskou bezpečnost tak bude hlavní důsledek představovat masa lidí, která poputuje směr západ. To může vést mimo jiné i ke zhoršení turecko-evropských vztahů, kdy Turci se už několikrát snažili Evropu uprchlickou vlnou vydírat.

Evropa se bojí další uprchlické vlny

Evropa

Měla by se Evropa začít připravovat na příliv uprchlíků?

Určitě by měla přijmout skutečnost, že stále více Afghánců se touží dostat na evropský kontinent. Evropa by tak měla jasně deklarovat, jakým způsobem, v jakém množství a koho z té masy lidí bude ochotna přijmout, nebo nikoliv.

A kdy by mohla ta masa lidí přijít?

Bavíme se o řádu měsíců, kdy by se mohli dostat až na hranice Evropy. Těžko se ale nyní odhaduje, zda toho budou schopni a v jaké síle.

Reklama

Výběr článků

Načítám