Hlavní obsah

Evidenci tržeb chceme schválit do konce ledna, zní z koalice

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) by měl být schválen do konce ledna, aby začal platit ještě letos, řekl v pátek ráno šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že Sněmovna mu už věnovala pětadvacet hodin čistého času. Poslanci se kvůli klíčovému zákonu Andreje Babiše (ANO) dnes znovu sejdou na mimořádné schůzi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Koalice by chtěla zákon, který je momentálně v posledním třetím čtení, protlačit do konce měsíce.

„Pro nás jako pro vládní koalici to je jedna z našich hlavních priorit, a proto bychom chtěli udělat všechno pro to, abychom tento zákon ve Sněmovně v krátkém čase schválili, aby začal platit ještě v letošním roce. Chceme ho schválit do konce ledna,“ řekl v pátek Faltýnek.

První fáze zavádění EET by měla podle Faltýnka do státní kasy přinést deset miliard korun.

„Je to úvaha o destrukci, ne o obstrukci."
Roman Sklenák, předseda poslaneckého klubu ČSSD

Opozice, která EET úspěšně blokuje, ale nehodlá ustoupit.

„Neztratili jsme odhodlání, se kterým bráníme experimentům Sobotkovy a Babišovy vlády, které omezují svobodu. Jednou z takových vlajkových lodí je EET. Chceme ujistit vládu, že se nám to nerozleželo v hlavách, a jsme připraveni tomuto nesmyslu všemi silami zabránit,“ prohlásil před páteční schůzí předseda ODS Petr Fiala.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák to komentoval slovy, že každá obstrukce musí mít jednou svůj konec. „Pokud říkají, že to chtějí blokovat do konce funkčního období, tak je to úvaha o destrukci, ne o obstrukci,“ rýpl si.

ODS hrozí Ústavním soudem

Pokud by ale koalice přistoupila k tomu, že by odhlasovala ukončení rozpravy a přistoupila k závěrečnému hlasování (podobně už v prosinci schválila pořad schůze), ODS se obrátí k Ústavnímu soudu. [celá zpráva]

„Pokud by koalice chtěla přistoupit k tomu, že omezí práva menšiny, tak nám nezbývá nic jiného, než abychom se obrátili na Ústavní soud. Neobrátili bychom se kvůli obsahu zákona, ale procesním záležitostem,” komentoval Fiala.

Opozice EET kritizuje kvůli tomu, že půjde o další zátěž především pro živnostníky a drobné podnikatele. Poukazuje rovněž na to, že ministerstvo financí by díky systému mělo přehled o veškerých tržbách. Pravice rovněž často připomíná, že systém v této podobě funguje pouze v Chorvatsku, přičemž se podle ní nepotvrdilo, že by navýšil příjmy rozpočtu, jak ministr financí očekává.

Zavádění EET
Vláda chce pomocí elektronické evidence tržeb bojovat proti šedé ekonomice. Zavedení EET by mělo mít čtyři fáze. Nejprve by se mělo týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O tři měsíce později by měli tržby evidovat maloobchodníci. Následovat by měla roční pauza, během které by se vyhodnotilo fungování systému. Po této době budou na řadě zbývající podnikatelé, po dalších třech měsících řemeslníci. Ti by tedy tržby museli evidovat až 25 měsíců od účinnosti zákona.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Reklama

Související články

Poslanci přerušili mimořádnou schůzi o EET

Páteční střet koalice a opozice kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) skončil bez výsledku. Mimořádná schůze, která se konala kvůli klíčovému zákonu ministra...

Výběr článků

Načítám