Hlavní obsah

Embrya na brněnské klinice zaměnil embryolog, říká odborník

Právo, Jan Trojan

Záměna embrya, ke které došlo na brněnské klinice Reprofit, je velmi mimořádná záležitost. V Česku ani jinde v Evropě nebyl takový případ zjištěn, občas jsou publikovány případy z USA. Právu to sdělil přední český klinický embryolog Pavel Trávník. Možnou chybu vidí v nedodržování pracovního postupu a také v nedostatečném soustředění embryologa.

Foto: Mapy.cz

Sídlo brněnské kliniky Reprofit

Článek

Trávník působí na jiné prestižní brněnské klinice. „Používáme barevné značky a také čárové kódy, aplikujeme i tzv. witnessing – jeden embryolog sleduje při práci druhého a případně mu čte jméno a rodné číslo ženy, aby se porovnalo, jestli skutečně drží v ruce správnou nádobku s příslušným materiálem. Další možný zdroj průšvihu je nedostatek klidu. Tato práce se nedá dělat jinak. Embryolog se s nikým nebaví, nezvedá telefon. Chce to velkou kázeň, tohle asi není úplně ve všech centrech zaručeno,“ říká profesor Trávník.

Vysvětlil také, proč embryo zaměnil právě embryolog: „Na začátku dostane od gynekologa folikulární tekutinu, ve které najde vajíčka. Následně provádí oplození, kultivaci a další úkony, tam je teoretická možnost záměny. A potom hrozí opětovně, když je pacientka nachystaná na transfer embrya. Znovu se musí opravdu pečlivě identifikovat. V naší klinice ukazujeme klientkám správně popsaný materiál jejich jménem na vnitřním televizním okruhu. Embryolog teprve potom podává gynekologovi embryo.“

Centra prý musí spolupracovat

Trávník, jenž také vede subkatedru klinické embryologie na pražském Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, ujistil, že mezi centry asistované reprodukce, jejichž koncentrace je největší v Praze a v Brně, není nežádoucí rivalita.

„Musíme spolupracovat, protože útoků proti asistované reprodukci je poměrně hodně. Neprospělo nám, že některá centra koupila skupina vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, objevila se hned spousta externích nepřátel. Ve svém úsilí Babiše nějak potrestat poškozují celou asistovanou reprodukci, která je u nás na velmi vysoké úrovni,“ zdůraznil Trávník.

Až třímiliónová pokuta a žaloba

Brněnský Reprofit je součástí investičního fondu Hartenberg Holding, založeného Babišem a bývalým investičním ředitelem Penty Jozefem Janovem. Fond koupil Reprofit International před třemi lety prostřednictvím firmy FutureLife.

Ředitele Reprofitu Marka Koudelku zastihla nepříjemná zpráva o záměně na Slovensku. „To nejhorší, co se mohlo stát, nás potkalo. Lidskou chybu ale nelze nikdy vyloučit,“ řekl Právu.

Jeho kolega Matěj Stejskal, zástupce FutureLife, vlastníka kliniky, již potvrdil systémovou chybu těch, kdo manipulovali s embryi. Podle oslovených právníků může SÚKL udělit Reprofitu až třímiliónovou pokutu, očekávat lze také civilní žalobu obou postižených párů.

Reklama

Výběr článků

Načítám