Hlavní obsah

Při umělém oplodnění zaměnili embrya dvou žen na klinice patřící do Babišova impéria

Aktualizováno

Na brněnské klinice Reprofit, která ženám provádí umělé oplodnění, mělo dojít k záměně embryí. Na případ, který se má týkat dvou žen, upozornil Blesk.cz. Záležitostí se již zabývá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Klinika je součástí investičního fondu Hartenberg, který spravuje peníze vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, ale stojí mimo holding Agrofert.

Foto: Mapy.cz

Sídlo brněnské kliniky Reprofit

Článek

Podle informací SÚKL klinika nahlásila případ v polovině prosince loňského roku. Úřad následně vyslal do zdravotnického zařízení inspekci.

„Dosavadní šetření neprokázalo, že by se jednalo o systémovou chybu. Podle všeho šlo o selhání jednotlivce, sdělila Novinkám mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

To, že šlo o chybu jednotlivce, řekl i Matěj Stejskal, zástupce společnosti FutureLife, která kliniku vlastní. Fond Hartenberg je stoprocentním vlastníkem FutureLife.

"Šlo o lidské selhání, ne o systémovou chybu. Ti, kteří manipulovali s dotčenými embryi, jsou suspendováni," cituje server Stejskala. Pochybení klinika Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv sama nahlásila. "Přijali jsme opatření, aby se nic podobného neopakovalo, a nic nezametáme pod koberec," doplnil.

Matky jsou ze zahraničí

Podle Stejskala byly ženy ze zahraničí, ze zemí EU, a klinika je s nimi v kontaktu. Zda jsou stále těhotné, nechtěl uvést. Podle Blesku by jedna z nich mohla být z Rakouska.

Vyšetřování ze strany SÚKL dále probíhá. O záležitosti bylo zpraveno i ministerstvo zdravotnictví. O tom, kdy by mohl být znám výsledek vyšetřování ani jaký postih klinice hrozí, nechtěla mluvčí spekulovat.

Jak Blesk upozornil, z právního hlediska je matkou dítěte žena, která je porodila. Oba dotčené páry by případně mohly usilovat o odškodnění.

Asistovaná reprodukce spočívá v oplodnění vajíčka ženy spermatem biologického otce.

Reklama

Výběr článků

Načítám