Hlavní obsah

Dva vicepremiéři v sobě: Babiš s Bělobrádkem se přes média hádají kvůli Stropnickému

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

V koalici to kvůli ministrovi obrany Martinu Stropnickému vře. Do křížku se spolu dostali vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Lídr ANO svému koaličnímu partnerovi vzkázal, aby se raději věnoval svému resortu. Bělobrádek osočil Babiše, že se snaží otočit realitu a odvést pozornost od své zodpovědnosti. Do sporu se nakonec vložil premiér, který svolal schůzku předsedů koaličních stran.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Pavel Bělobrádek KDU-ČSL)

Článek

Předseda lidovců ve čtvrtek prohlásil, že Stropnický by měl kvůli komentování případu unesených Čechů zvážit své setrvání ve funkci. [celá zpráva]

„Pan Bělobrádek by si měl propříště odpustit své nemístné výzvy k rezignaci. Doporučoval bych mu věnovat se spíše podpoře vědy a výzkumu, protože to by naší zemi prospělo víc než nesmyslné útoky na koaličního partnera,“ pustil se do Bělobrádka ministr financí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stropnický nevyzradil státní tajemství, hájí ho Babiš

Ministr obrany Stropnický podle něj nevyzradil žádné státní tajemství a nedopustil se žádného přečinu. Prý pouze okomentoval to, co před ním už někdo jiný z Bezpečnostní rady státu (BRS) vypustil do médií.

„Neustálé úniky z BRS jsou náš hlavní problém! Ne jedna věta v novinách. Martin Stropnický stabilizoval resort, který byl prolezlý korupcí, ztransparentnil státní zakázky a je po dlouhé době první ministr, za jehož úřadování narostl rozpočet na obranu státu. V oblasti podpory vědy a výzkumu jsem doposud podobné úspěchy nezaznamenal,“ pokračoval Babiš.

Panu Babišovi bych doporučil, aby si odpočinul, aby si mohl přesněji přečíst, co jsem skutečně řekl. Evidentně je přepracován
Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL

Bělobrádek mu opáčil s tím, že Stropnického k rezignaci nevyzval, ale pouze řekl, že ministr by měl setrvání ve funkci zvážit. „Panu Babišovi bych doporučil, aby si odpočinul, aby si mohl přesněji přečíst, co jsem skutečně řekl. Evidentně je přepracován,“ vzkázal Bělobrádek.

Šéf lidovců se ohradil i proti nařčení, že by jeho resort nebyl úspěšný. Argumentoval tím, že rozpočet na vědu a výzkum se za jeho působení razantně zvýšil. „Vloni to bylo oproti třetinovému výhledu o více než dvě miliardy korun. Pokud (Babiš) nevidí úspěchy ve vědě a výzkumu, tak to svědčí spíš o něm než o mně,“ řekl Novinkám Bělobrádek.

Dodal, že rozpočet ministerstva obrany se navýšil především díky tlaku KDU-ČSL. „My jsme chtěli ještě vyšší navýšení rozpočtu, což trvale a systematicky Andrej Babiš odmítal. Takže typický příklad, jak se dokáže pokoušet otočit realitu a odklonit pozornost od toho, že on sám osobně i ministr Stropnický nesou zodpovědnost za ten výrok pana ministra,“ uzavřel Bělobrádek.

Sobotka chce uklidnit situaci

K celé záležitosti se později vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který chce, aby si aktéři své spory vyjasnili.

„Dávám dlouhodobě přednost tomu, abychom si v koalici všechny důležité nebo sporné věci vyříkali z očí do očí. Na zítra jsem proto svolal schůzku předsedů koaličních stran, probereme vše, co je aktuální a potřebné,“ napsal Právu.

Anketa

Měl by ministr Stropnický odstoupit kvůli svému výroku o případu unesených Čechů?
Ano
38,8 %
Ne
61,2 %
Celkem hlasovalo 5025 čtenářů.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Reklama

Výběr článků

Načítám