Hlavní obsah

Dušek: Virová nálož v populaci klesá, nízká čísla pozitivních testů to potvrzují

Novinky, jam, jas

Klesající trend epidemie koronaviru dokresluje vedle dalších ukazatelů, jako je reprodukční číslo či průměrný počet nových případů na 100 000 obyvatel, i klesající pozitivita testů. Aktuálně se sedmidenní průměr pozitivity PCR testů pohybuje těsně pod hranicí 11,5 procenta.

Článek

Aktuální pozitivita PCR testů podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ukazuje, že epidemie je na ústupu.

„Covid ustupuje, v populaci klesá virová nálož, což se projevuje právě na pozitivitě testů. Je to jeden z nejsilnějších indikátorů,“ řekl Novinkám Dušek.

Za nízkou pozitivitou přitom podle něj není nižší počet testů. „Když se méně testuje, tak se při větší virové náloži děje opak, tedy pozitivita roste. Například o víkendu relativní pozitivita testů vyskakuje nahoru, protože je méně testů, méně se testuje preventivně, ale pokud je někdo opravdu nemocný, tak ten test proběhne i o víkendu, čímž tu pozitivitu o víkendu ovlivní a zvedne. Naopak v týdnu se do toho zapojují samoplátci, zaměstnanci a konfirmační testy, které vždy nevedou k pozitivitě. Tím se to v týdnu naředí,“ vysvětlil Dušek.

Čísla razantně klesla, pod klíčovým ukazatelem 100 jsou další dva kraje

Domácí

Dodal také, že například u epidemiologicky indikovaných testů, které nařídili hygienici, je relativní pozitivita dokonce pod pět procent. U klinicky indikovaných testů se pak pohybuje okolo 13 procent.

Nynější nízké procento pozitivních testů vynikne zejména ve srovnání s minulostí, kdy se pozitivita dlouhodobě pohybovala kolem 30 procent, přičemž během vrcholů epidemie šlo i o čísla výrazně vyšší.

Například těsně před koncem loňského roku byl pozitivní každý druhý provedený test, a i sedmidenní klouzavý průměr se pohyboval kolem 45 procent.

Počty potvrzených případů tehdy přesahovaly hranici 15 000, zatímco nyní jde o hodnoty kolem 2000 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám