Hlavní obsah

Dušek: Nově nakažených může být i 100 000 denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška může být aktuálně v populaci denně nově nakaženo dvakrát až třikrát víc lidí, než ukážou testy. Za úterý přibylo 28 469 pozitivních.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek

Článek

„Nově nakažených v populaci bude dvakrát až třikrát víc. Takže v populaci jich bude třeba 70 tisíc. V této zemi zřejmě jede vlna, která přináší 100 tisíc nově nakažených denně a zřejmě uvidíme díky testování v příštích dnech zhruba 40 tisíc denně nově nakažených,” prohlásil ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví Dušek.

Testování ve firmách ukázalo za dva dny 9098 pozitivních testů

Domácí

V úterý bylo provedeno více než 101 tisíc PCR testů a 27 tisíc antigenních testů. Z tohoto celkového počtu vzešlo více téměř 28,5 tisíce nakažených, což je nejvíce od vypuknutí epidemie předloni v březnu.

Za nárůsty počtů nově nakažených, ale i znovu nakažených stojí rozšíření nakažlivější varianty omikron.

Odborníci se domnívají, že současná testovací kapacita neumožní zachytit více než 50 tisíc nakažených za jeden den. Přitom jich podle různých modelů může být na vrcholu epidemie omikronu i 200 tisíc.

Laboratorní kapacity by měly být připraveny i na očekávaný nárůst nakažených. Podle mluvčího resortu zdravotnictví Ondřeje Jakoba je kapacita odběrů PCR 160 tisíc denně a může se v případě potřeby dál navyšovat.

Je rozhodnuto. Očkování povinné nebude

Domácí

„Tato kapacita se průběžně navyšuje přímo odběrovými místy i po součinnosti s krajskými koordinátory, takže celý systém je na denní bázi kontrolován a v případě aktuální potřeby dokážeme dále navyšovat,” uvedl mluvčí.

Reklama

Související články

Omikron tvrdě udeřil na žáky i učitele

I když se podle nařízení ministerstva zdravotnictví ve školách testuje antigenem pouze v pondělí a žáci do karantény nemusejí, protože je pozitivní spolužák...

Výběr článků

Načítám