Hlavní obsah

Dotace měly jít na špekáčky místo připomínky odboje. Stát prověřuje bojovníky za svobodu

Funkcionáři Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) měli využívat dotace, které spolek dostal na připomínky protinacistického odboje, k nákupu nesouvisejících věcí. Jak odhalila kontrola ministerstva financí, peníze šly například na mimořádné odměny, nákup špekáčků, ale též bio čokolády. Uvedl to iRozhlas.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Článek

Svaz ani přes výzvy auditorů nebyl schopen doložit oprávněnost některých výdajů, které byly zahrnuty do vyúčtování dotací, upozornil iRozhlas, který výsledky šetření získal. Spolek podle kontroly nedokázal doložit výdaje spojené s provozem spolku či organizací pietních akcí.

Svaz dostal za léta 2016 až 2018, která ministerstvo kontrolovalo, 19 milionů korun, z toho má resort podezření na neoprávněné čerpání 900 000 korun.

Hospodaření svazu řeší i finanční správa. Šéf spolku Jaroslav Vodička se k výsledkům kontroly nechtěl vyjádřit.

Kontrola odhalila pochybení svazu například ve vyúčtování zahraničních cest. Pochybnosti vzbudilo i jednání ústředního výboru v červnu 2017, na něž si svaz objednal občerstvení a upomínkové předměty, ale přiložená faktura byla z předchozího roku. „Pokladní doklad neprokazuje, jakým způsobem byly reálně vynaloženy peněžní prostředky, které byly na jeho základě vydány z pokladny,“ citoval server závěry prověrky, která tato pochybení vyčíslila celkem na 331 tisíc.

Šéfa ČSBS Vodičku nepozvali na pietu v Lidicích. Svaz bojkotují i senátoři

Domácí

Pochybnosti vedle špekáčků a bio čokolády vzbuzují i mimořádné odměny, které svaz fakturoval některým pracovníkům. Například řidič od září do prosince 2018 vykázal 740 odpracovaných hodin, což je více, než činí plný pracovní úvazek. Ve mzdovém listu však bylo uvedeno pouze 100 hodin s odměnou ve výši necelých 11 tisíc korun. „A k tomu mu byla vyplácena v každém měsíci mimořádná odměna v celkové výši 68 918 korun,“ citoval server.

Reklama

Výběr článků

Načítám