Hlavní obsah

Dopravní kolaps v Brně. Letní evergreen

Právo, Petr Kozelka

Řidiči nejen v Brně jsou tradičně po zmatcích a komplikacích s letními uzavírkami v moravské metropoli ujišťováni, že příští rok už to bude lepší a lépe zorganizované. Ovšem scénář, kdy se rozkope několik klíčových ulic či se doprava svede do ulice, kde už se pracuje, se stále opakuje.

Foto: Petr Kozelka

Situaci na objížďce komplikuje to, že v ulici Nové Sady stavbaři pracují na rekonstrukci tramvajových kolejí.

Článek

Nejinak je tomu i o letošních prázdninách. Na nervy řidičů i chodců naposledy zabrnkalo další omezení v okolí Vaňkovky a Zvonařky, po němž byl provoz sveden do ulice Nové Sady. Ke stávajícím pracím kvůli přeložce tramvajové koleje na Dornychu a Plotní se totiž přidala akce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spočívající mj. v opravě vozovky v Uhelné ulici, přičemž objížďka vede souběžnou ulicí Nové Sady. Jenže tam zase Dopravní podnik města Brna (DPMB) pracuje na rekonstrukci tramvajového pásu. Situaci navíc komplikovali chodci, kteří ignorovali fakt, že stavbaři zrušili přechod u Vaňkovky.

I přes koordinace se bohužel dostáváme do konfliktů dopravního omezení několika investorů
Nina Ledvinová, ŘSD

V pondělí ráno kvůli tomu doprava v okolí centra Brna zkolabovala. „Policisté tam v rámci možností operovali a snažili se usměrňovat provoz, dohlíželi, aby řidiči nevjížděli do křižovatek ve chvíli, kdy to provoz neumožňoval. Bohužel nešlo jen o jednu křižovatku, ale o celé okolí. K tomu jsme dohlíželi i na chodce, kteří vstupovali na uzavřený přechod,“ popsal policejní mluvčí David Chaloupka. V úterý už byla situace o něco klidnější, protože řidiči se snažili se kritickému místu vyhnout. S nezodpovědnými chodci se potýkali i strážníci.

Na brněnské Kamechy pojede tramvaj tunelem

Domácí

„Mnoha lidem informace o opravách unikla, a tak byli překvapeni situací třeba ve chvílích, kdy spěchali na svůj spoj na autobusové nádraží, a nevěděli si pod tíhou času rady. I když je pohyb v tomto přestupním uzlu pro chodce nyní složitý, žádáme je, aby neriskovali a na zrušené přechody nevstupovali. Jde především o nebezpečí, že je srazí auto nebo se na stavbě poraní,“ řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Mluvčí DPMB Hana Tomaštíková upozornila, že práce v ulici Nové Sady nahlásili koordinátorovi oprav před více než rokem. „U nás jsou práce s výlukami vázány na letní měsíce. Nemáme žádný vliv na akce ŘSD, nemáme vliv ani na to, kdo vyhodnotí, že do ulice, kde pracujeme, může připojit objížďku další akce,“ prohlásila Tomaštíková.

Vjezd do brněnské pěší zóny bude těžší

Domácí

„Veškeré objízdné trasy a uzavírky v Brně jsou koordinovány, ale bohužel se dostáváme i přes tyto koordinace do konfliktů dopravního omezení několika investorů. Na malém území a v relativně krátkém čase je nutné opravit a zrealizovat různé akce a nastávají problémy s dopravou, které se dotýkají všech. Vzhledem k nižšímu prázdninovému provozu je nutné akce ŘSD realizovat nejlépe v měsících červenci a srpnu. Prosíme tedy řidiče o trpělivost a ohleduplnost,“ prohlásila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám