Hlavní obsah

Na brněnské Kamechy pojede tramvaj tunelem

Právo, Vladimír Klepáč

Brno plánuje vybudování v pořadí již druhého velkého tunelu pro tramvaje. První se brzy začne stavět v Žabovřeské ulici, kde se právě nyní rozšiřuje velký městský okruh, a to ze dvou na čtyři silniční pruhy. Druhý by mohl být v městské části Bystrc.

Foto: DPMB, Právo

Přerušovaná čára na mapě ukazuje místo, kde by mohl vzniknout 320 metrů dlouhý tunel pro tramvaje.

Článek

Jeho vybudování by usnadnilo přepravu lidem z tamního sídliště Kamechy. Brněnští radní již vybrali nejvhodnější stavební variantu řešení tunelu. Nyní se bude pracovat na projektové dokumentaci k projektu. Prodloužením tramvajové trati na Kamechy se zabývá město už delší dobu. Ve stavebně se rozvíjející lokalitě je nutné počítat s dalším nárůstem počtu obyvatel. Již nyní přitom tuto lokalitu trápí nedostatek parkovacích míst. Lepší propojení tohoto sídliště s centrem moravské metropole městskou hromadnou dopravou by mohlo pomoci problém zmírnit.

Zvolená varianta prodloužení trati z konečné zastávky Ečerova v Bystrci do sídliště Kamechy počítá s ražbou tunelu o délce 320 metrů. Z nabízených variant patří k nákladnějším, ale na druhé straně nabízí nejnižší hlukové zatížení pro své okolí a poskytuje možnost dalšího využití prostoru nad tratí. Nad Ečerovou nově vzniknou zastávky Ruda, Říčanská a Kamechy.

V Brně po střetu s dodávkou vykolejila tramvaj

Stalo se

Odhadovaná cena zvolené varianty je bezmála 2,3 miliardy korun včetně daně z přidané hodnoty. Větší část by měla pokrýt dotace. Nyní bude zpracována projektová dokumentace v jednotlivých navazujících stupních a budou zajištěna potřebná povolení.

Stavět se začne za pět let

S výstavbu by se mohlo začít nejdříve v roce 2025. Prodloužení tramvajové trati bylo vybráno jako nejlepší možnost z více důvodů. Cesta MHD do centra města se pro tamní obyvatele zkrátí o cenné minuty.

Do té doby by měl stát, a to konkrétně do konce roku 2023, zhruba 500 metrů dlouhý tunel v Žabovřeské ulici. Pilně se tam nyní pracuje na rozšíření velkého městského okruhu. Prostor je ohraničený na jedné straně řekou Svratkou, na straně druhé skalním masivem, na němž je Wilsonův les.

Kvůli hořícímu bytu v Brně evakuovali obyvatele na výsuvné plošině, kočce dali kyslík

Krimi

V daném prostoru je nyní dvoupruhá silnice a dvě tramvajová kolejiště. Aby bylo možné silnici rozšířit na čtyři pruhy, je nutné vést tramvajovou trať pod zemí. Jde o silničně značně problémový úsek. Denně se v něm tvoří kolony aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám