Hlavní obsah

Domy v ostravském ghettu jsou stále nebezpečné, lidé je odmítají opustit

Ostrava

Kontrola, kterou v pondělí podnikli v domech v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze městští úředníci, odhalila i nadále přetrvávající problémy. Asi 140 lidí odmítá domy opustit, podle úředníků však i nadále platí, že ohrožují zdraví i životy obyvatel. V úterý o tom informovala mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ghetto v Ostravě-Přívoze

Článek

Mezi závadami, které stavební úřad vytýká, jsou například vytrhané elektrické vedení, chybějící překlady nad okny a dveřmi, vlhké zdivo, plísně, zatékání střech nebo poškozené rozvody plynu, vody a vnitřní kanalizace. "Nadále zůstává v platnosti nařízení o vyklizení," uvedla Pondělíčková. Radnice rozhodla o vyklizení domů již v pátek. [celá zpráva]

Lidé se v domech podle úředníků zdržují na vlastní nebezpečí a odpovědnost za ně má i vlastník domů. Tím je společnost Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila.

Za stav domů si lidé mohou sami, tvrdí radnice

"Jsme si vědomi toho, že pokud vlastník objektů nesplní svou povinnost a domy nezajistí proti vniknutí, může nám stavební úřad nařídit, abychom tak učinili my na náklady městského obvodu, tj. na náklady daňových poplatníků, s čímž zásadně nesouhlasíme," uvedl místostarosta obvodu Dalibor Mouka. Za devastaci domů podle něj mohou především jejich vlastní obyvatelé. Někteří se nicméně nechtějí smířit s  vystěhováním a začali domy svépomocí opravovat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obyvatelé ghetta začali v okolí domů uklízet.

Kromě deseti budov společnosti Domy Přednádraží stál v oblasti ještě jeden dům patřící obvodu. Ten nechal nedávno úřad zbourat, protože by jeho oprava byla ekonomicky nevýhodná, a nájemníky přestěhoval do jiných bytů. "Majitel soukromých domů zůstal na rozdíl od obvodu nečinný a nechal domy zdevastovat tak, že jsou nyní zdraví i životu nebezpečné," uvedl Mouka.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Prostory bytu a chodby v domě číslo 17.

Podnikatel koupil domy asi před dvěma lety. Tvrdí, že je chtěl postupně opravit, nemohl to však udělat kvůli nefunkční kanalizaci. Komu vlastně kanalizace patří, není dosud jasné.

Kvůli špatným hygienickým podmínkách loni v ghettu vypukla epidemie žloutenky. Nyní jsou domy už téměř dva týdny bez vody, Ostravské vodárny a kanalizace ji odpojily kvůli dluhům. Vodu lidem dováží cisterna. Mezi obyvateli domů pouze dvě rodiny měly na začátku srpna platné nájemní smlouvy, ostatním už platnost smluv skončila.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina Romů se odmítá z ghetta odstěhovat

Zhruba 180 lidí se odmítá odstěhovat z ghetta v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Většinou Romové chtějí zůstat v domech, které stavební úřad označil za...

Výběr článků

Načítám