Hlavní obsah

Romové se v Ostravě pohádali s místostarostou kvůli kanalizaci

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Velmi dramatická hodinka se odehrála ve čtvrtek odpoledne na chodbách úřadu ostravského městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Bez ohlášení sem vtrhla asi třicetičlenná skupina Romů, kteří žijí v katastrofálních podmínkách ghetta v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze.

Romové se v Ostravě pohádali s místostarostouVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Chtěli mluvit se starostou obvodu, místo toho s nimi jednal místostarosta Tomáš Kuřec (ČSSD). Ten chvílemi neudržel nervy na uzdě a lidem vyčetl, že mají rozebrané střechy a sklepy plné fekálií.

Stavební úřad v těchto hodinách podle informací Práva zvažuje, že kvůli havarijnímu technickému stavu budov a problémům s nefunkční kanalizací nařídí vystěhování všech asi dvou stovek místních lidí, a to s okamžitou platností. Sociální odbor radnice už v uplynulých dvou dnech zajistil ubytování pro všechny místní lidi v ubytovnách po celém území Ostravy. Těm se to ale nelíbí a chtějí v domech, kde někteří žijí téměř dvacet let, zůstat i přes jejich žalostný stav.

Na úřad vtrhlo asi třicet RomůVideo: Aleš Honus, Právo

„Nechceme do žádné ubytovny se společnou kuchyňkou a záchody na chodbě. Chceme zůstat tam, kde bydlíme a platíme nájem,“ rozčilovala se jedna z místních žen.

Foto: Aleš Honus, Právo

V ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze panují katastrofální životní podmínky.

„Požadujeme jedinou věc. Aby okamžitě začala oprava kanalizace,“ řekl Jan Bandy, který je neoficiálním mluvčím tamní komunity.

Místostarosta Kuřec během velmi emotivního jednání obyvatelům oznámil, že rozhodnutí o tom, zda se budou muset kvůli nefunkční kanalizaci a kvůli špatnému stavu domů vystěhovat, sdělí stavební úřad v pátek dopoledne.

„Připravte se na to, že ta zpráva bude pro vás nepříjemná,“ řekl pak nespokojeným lidem aktivista Kumar Vishwanathan, který je doprovázel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Desítky Romů přišly na ostravskou radnici.

Spor kolem vlastnictví kanalizace

O opravu kanalizace se už téměř dva roky snaží majitel domů Oldřich Roztočil, podle nějž by investici mělo financovat město. To ale jeho tvrzení odmítá a tvrdí, že kanalizaci vlastní tři subjekty a situace je složitá.

Sklepy několika domů v ulici Přednádraží jsou kvůli ucpané kanalizaci plné splašků a fekálií, které nemají kam odtékat. V minulý pátek zde navíc vodárny kvůli vysokému dluhu přerušily dodávku pitné vody. Hygienici varují, že přerušení dodávky vody může velmi rychle způsobit vznik nákazy. Případem se začal zabývat i úřad ombudsmana, jehož úředníci situaci v Ostravě již monitorují.

Podnikatel Oldřich Roztočil zakoupil několik domů, které v minulosti patřily Českým drahám, před dvěma lety. Chtěl je opravit a zřídit zde sociální bydlení, ale brzy podle svých slov narazil na problém s nefunkční kanalizací. Vyšlo najevo, že není jasné, komu přesně kanalizace patří, a dodnes není problém uspokojivě vyřešen. Celá situace je v současné době předmětem správního řízení a možná skončí i u soudu. Podnikatel tvrdí, že kanalizace patří výhradně městu, to jeho tvrzení odmítá.

Někteří žili v domech nelegálně

Asi třetina lidí v domech navíc doposud žila nelegálně a většině dalších ve středu skončila nájemní smlouva na dobu určitou, kterou měli sjednanou pouze do konce července. Pokud vyklizení nenařídí stavební úřad, bude se o ně nejspíš snažit majitel. Už v pondělí podal kvůli tomu trestní oznámení na několik desítek lidí, kteří domy dlouhá léta obývají bez smlouvy.

Problém už několik dnů intenzivně řeší radnice v Moravské Ostravě a Přívozu, která připravuje havarijní scénář pro případ, kdy stavební úřad skutečně domy nařídí vyklidit anebo kdy to nařídí policie, na kterou se majitel obrátil.

Reklama

Výběr článků

Načítám