Hlavní obsah

Většina Romů se odmítá z ghetta odstěhovat

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Zhruba 180 lidí se odmítá odstěhovat z ghetta v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Většinou Romové chtějí zůstat v domech, které stavební úřad označil za nevyhovující k bydlení, i po sobotní půlnoci, do které úřad lidem nařídil se vystěhovat.

Romové v Ostravě uklízejíVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Občané se rozhodli vzdorovat, nechtějí se stěhovat, rozhodnutí stavebního úřadu vnímají jako účelové a neférové,“ řekl v sobotu po poledni Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití. Podle něj i obyvatel ghetta vydal úřad rozhodnutí, které nahrává radnici i podnikatelské lobby. „Je to mafie, to se nebojím říct,“ skočil mu do řeči jeden z obyvatel lokality.

Domy podle lidí nejsou v havarijním stavu a tam, kde je něco porouchané či rozbité, začali Romové sami opravovat. „Ženy půjdou do úklidu sklepů, vybrali si tady dva zástupce, kteří za ně budou jednat. Myslí to naprosto vážně, že se odtud nevystěhují,“ upozornil Vishwanathan.

„Je to náš domov, my odtud neodejdeme, ať si každý myslí, co chce,“ řekl Jan Bandy, jeden z dvou mluvčích nově vytvořené samosprávy obyvatel z lokality z Přednádraží. Dodal, že pokud je bude chtít úřad či kdokoliv jiný vyhnat, usadí se ve stanech na nedaleké louce.

Romové dnes uklízejí a opravují

„Zůstali tady jen ti, co nedělají problémy. Chceme druhou šanci,“ požádal s tím, že lidé se už pustili do díla. Někteří zadělali rozbitá okna, jiní zametají ulici či kosí vzrostlý plevel a trávu kolem domů.

Strach ze sobotní půlnoci prý lidé nemají. „My se nemáme čeho bát, ať se bojí oni. Pokud nás vynesou, tak jen nohama napřed,“ varoval Bandy a dodal, že tady je jejich domov a tady zůstanou. Na nabídku radnice, že se lidé mohou přestěhovat na ubytovnu, kývli prý jen ti, co dělali nepořádek. „Zůstali ti, co se starají o děti, platí nájem a jsou slušní,“ dodal.

Po poledni se většina obyvatel ghetta přemístila před domy, neboť čekala na cisternu s pitnou vodou. Ta jim v domech neteče už několik dní, neboť vodárny ji kvůli dluhu vypnuly. Podnikatel Oldřich Roztočil, kterému domy patří, zavítal mezi nájemníky i v sobotu. Co bude s lidmi po vypršení lhůty od stavebního úřadu, je sám zvědavý, protože nájmy měli smluvené na dobu určitou, do konce měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám