Hlavní obsah

Dobrovolníky, kteří odklízejí škody po tornádu, čeká o víkendu práce na polích a vinicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu čeká dobrovolníky, kteří přijedou pomoci s úklidem do tornádem postižených obcí na moravském Podluží, práce na polích a ve vinicích. Většina vesnic se již zbavila sutě, ale nyní je potřeba projít okolní terén a vysbírat z něj kusy plechů, plastů a odpadků, které ničivý vzdušný vír rozmetal po okolí. Do obcí se však auty nedostanou.

Foto: Milan Malíček, Právo

V postižených obcích se každý den usilovně pracuje, některé domy už budou mít novou střechu.

Článek

Kdo chce přijet pomoci, zamíří do Břeclavi či Hodonína. Tam nechá auto, spojí se s kontaktním centrem pomoci a z něho budou autobusy vozit dobrovolníky na předem určená místa. Takto se podaří ponechat ulice v obcích i cesty v okolí prázdné pro nákladní auta.

O víkendu začnou hasiči ve větší míře s demolicemi desítek domů, a čím méně lidí bude kolem, tím lépe.

Parkuj v Břeclavi a Hodoníně!

V Břeclavi se jede na letiště, které je schopno pojmout stovky aut. Na místě bude kontaktní stan a autobusy.

V Hodoníně ale není centrální parkoviště. Tam platí, že se parkuje, kde je to možné. Je pak nutné dojít do kulturního domu a tam už bude centrum a autobusy.

Na účtech pro postižené tornádem je už více než miliarda

Domácí

Vše zajistí kyvadlová doprava, řekl k tomu jihomoravský hejtman Jan Grolich. Dobrovolníkům vzkazuje, že budou dělat na polích a potřebují proto rukavice, pevné boty, kšiltovky, popřípadě něco na ochranu před deštěm.

Hodit se budou pytle a lopaty, kterých je ale v centrech dost. „Není tam zajištěno stravování. Takže vodu a jídlo s sebou, prosím,“ zdůraznil Grolich. Doporučuje si najít ubytování ne přímo v postižené oblasti, ale o kus dál.

Zdravotníci vyzývají k opatrnosti

Koordinaci pomocníků nově na místě zajišťují neziskové organizace; v Moravské Nové Vsi ADRA, v Mikulčicích Diecézní charita, v Hruškách Diakonie, v Lužicích Český červený kříž a v Hodoníně-Pánově Diecézní charita.

Díky pomoci tisíců dobrovolníků se Podluží rychle mění k lepšímu. Zdravotníci je ale vyzývají k maximální opatrnosti a ohleduplnosti.

Hrušky týden po tornádu znovu ožívají

Domácí

V tornádech zasažených místech působí 330 policistů, v noci jich hlídkují dvě stovky. Pracuje tam 250 kusů těžké techniky a více než 1100 hasičů a vojáků.

Demolice již hasiči zahájili v Lužicích a Hruškách. Celkem je registrováno 1202 poškozených objektů, 180 jich bude určeno k úplné nebo částečné demolici.

Reklama

Výběr článků

Načítám