Hlavní obsah

Do stávky zbývají minuty, připravují se města i kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrteční stávka zasáhne nejcitelněji dopravu v Praze, kde budou nejen stát vlaky, ale z většiny i autobusy a tramvaje MHD, metro zřejmě po půlnoci nevyjede z depa. Částečně bude ochromena veřejná doprava také v Brně, Olomouci či v Ústí nad Labem. Zato Ostrava by měla být bezproblémová, místní odbory zde vedly stávku již před týdnem. Železniční doprava bude stát všude bez výjimky, kraje se však pokouší nahradit alespoň některé spoje autobusy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Přijede? Nepřijede? Doprava v některých velkých městech bude sázka do loterie.

Článek

Podle odborů nepojede v Praze MHD včetně metra, dopravní podnik se ještě snaží zajistit alespoň částečný jeho provoz. V Praze a okolí vyjede asi třetina autobusů, především na příměstských linkách. Stávkovat nebudou soukromí dopravci jezdící v rámci pražské integrované dopravy.

Co se metra týče, dopravní podnik stále věří, že vlaky vyjedou. [celá zpráva]

Blokáda ale hlavní město nečeká. Odboráři místo plánovaného blokování magistrály vyrazí ráno na pochod Prahou. Jeho trasa zablokuje provoz v centru města.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Z vyjádření náměstka pražského primátora Karla Březiny plyne, že kvůli stávce nebudou své povinnosti přísně plnit strážníci či revizoři. Ti by ve spojích MHD, které pojedou, vůbec neměli být. Strážníci by zase neměli pokutovat řidiče, kteří budou parkovat v tzv. modrých zónách.

"Bezpečnostní složky nebudou fungovat represivně, ale spíše preventivně. Městská policie se bude soustředit na jinou závažnější činnost," poznamenal Březina.

Zmatek v Praze postihne i Středočechy

Stávka ve Středočeském kraji zřejmě zasáhne především lidi dojíždějící za prací do Prahy, auta a autobusy se kvůli ucpaným silnicím nemusejí do metropole dostat. Nepojedou osobní ani nákladní vlaky.

Vlaky, které jezdí v rámci Pražské integrované dopravy (PID), by měly být nahrazeny autobusy. Na linkách s označením S1 až S9 bude nasazeno asi 30 autobusů. Stávky se nezúčastní soukromí dopravci na autobusových linkách v rámci PID, asi na 20 linkách, které provozuje pražský dopravní podnik, budou jezdit jiní dopravci.

Vlaky pojedou jen po úzkokolejkách

Českobudějovická MHD se ke čtvrteční stávce odborů připojí jen symbolicky, jezdit bude podle jízdních řádů. Na jihu Čech se tak ve čtvrtek zastaví jen vlaky Českých drah. Pět největších jihočeských autobusových dopravců nasadí zhruba o tři desítky autobusů více než obvykle na nejvytíženější linky. Posíleny budou vybrané autobusové spoje na pravidelných linkách, zejména v ranní a odpolední špičce. Na železnici bude zachován provoz na obou úzkokolejných tratích v kraji.

Odbory plzeňského ČSAD podpoří stávku jen symbolicky a ani jejich kolegové z MHD v Plzni stávkovat nebudou. Největší veřejný autobusový dopravce na západě Čech posílí některé směry z okresních měst do Plzně a zpět. „Půjde zejména o ranní a odpolední spoje, které navážejí lidi do práce a do škol,“ uvedl ředitel ČSAD autobusy Plzeň Miroslav Hucl. Standardní denní výpravu 396 autobusů posílí ve čtvrtek 27 vozů. Dodatečné spoje dohodne ČSAD s Plzeňským krajem, firma i úřad je následně zveřejní na svých webových stránkách. Právě kraj požádal o posílení linek a dopravce mu vyhověl.

Ústí shání náhradní řidiče

Autobusy MHD v Karlových Varech i linkové spoje pojedou podle jízdních řádů, zastaví se doprava na železnici. Vlaky na některých tratích nahradí autobusy. Týká se to tratí Karlovy Vary Dolní nádraží - Johanngeorgenstadt, Cheb - Schirnding a Cheb - Bad Brambach.

Podle informací krajského úřadu bude zajištěn omezený provoz náhradní dopravy i v úseku Karlovy Vary - Klášterec nad Ohří. Autobusy si vypomůže i dopravce Viamont, který v kraji provozuje železniční spoje na trati Sokolov - Kraslice a Mariánské Lázně - Karlovy Vary.

Stávku na Ústecku chystají někteří řidiči ústeckého dopravního podniku. Vůbec nevyjede 11 autobusových a trolejbusových spojů, zbývající budou jezdit v omezeném režimu. Firma jedná s externími dopravci, kteří by alespoň část spojů nahradili. Naopak v Mostě stávku vyloučili.

Stávka v Hradci a Pardubicích zastaví jen vlaky

ČD v Libereckém kraji také zajistí některé náhradní spoje za vlakovou dopravu. Náhradní autobusy místo zrušených spojů pojedou například v úseku z Liberce přes Turnov do Semil, z Tanvaldu do Železného Brodu nebo z Liberce na Frýdlant. Seznam náhradních spojů je možné najít na stránkách Libereckého kraje. Stávka neumožní vyjet vlakům ČD ani německého dopravce Vogtlandbahn ze skupiny Arriva na trati z Liberce přes Hrádek nad Nisou a dál přes Německo do Ústeckého kraje.

Odboráři Dopravního podniku města Hradec Králové se ke stávce zřejmě nepřipojí, obvyklý provoz pravděpodobně zachovají i linkové autobusy. Stejně tak i v Pardubickém kraji se stávka dotkne výhradně železniční dopravy.

Kvůli čtvrteční stávce se na Vysočině zatím chystá náhradní doprava za zastavené vlaky jen mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. ČD zajistily pro tuto trať tři autobusy. Odjíždět budou podle platného vlakového jízdního řádu. „Je to jediná trať, kterou jsme z kapacitních důvodů a volných autobusů schopni zajistit,“ řekla regionální mluvčí ČD Kateřina Šubová. Jinak se na Vysočině ve čtvrtek zastaví všech zhruba 360 vlaků.

V Brně pojedou páteřní linky

MHD v Brně bude alespoň částečně jezdit. Pojede 11 zejména páteřních linek v ranní i odpolední špičce. Část odborářů bude stávkovat symbolicky. V dalších velkých městech regionu se pravděpodobně stávkovat nebude.

Nepojedou vlaky, částečně je nahradí 64 autobusů najatých krajem. V provozu budou také všechny spoje Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, které mají na starosti regionální autobusoví dopravci.

V Olomouci pojede při čtvrteční stávce odborů proti vládním reformám asi jen 30 procent autobusových a 60 procent tramvajových spojů. Vyplývá to z aktuálních odhadů tamního dopravního podniku. Páteřní doprava ve městě by však měla být, ač s omezeními, zachována. Omezení provozu se nemusejí obávat také cestující, kteří jezdí v Olomouckém kraji autobusy společnosti Veolia Transport Morava. Podle informací firmy bude v provozu i soukromá železnice Desná, kterou má Veolia v pronájmu.

Ostrava už si své odstávkovala

České dráhy zajistí v době čtvrteční stávky dopravních odborů v některých lokalitách Zlínského kraje náhradní autobusovou dopravu. Jde o úseky železniční sítě, kde není souběžně vedena autobusová doprava, tedy Bystřice pod Hostýnem - Holešov - Hulín - Přerov, Valašské Meziříčí - Branky na Moravě - Osíčko - Loukov - Bystřice pod Hostýnem a Valašské Meziříčí - Hranice na Moravě.

Autobusy náhradní dopravy budou zastavovat pouze ve výše uvedených obcích. Umístění zastávek a jízdní řády náhradní autobusové dopravy jsou uvedeny na webu koordinátora veřejné dopravy Zlínského kraje.

„Autobusy náhradní dopravy budou zastavovat pouze ve výše uvedených obcích. Cestující by měli mít na paměti, že kapacita náhradní autobusové dopravy je velmi omezena, z toho důvodu není možno garantovat přepravu větších skupin cestujících,“ upozornila mluvčí kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Odboráři Dopravního podniku Ostrava ve čtvrtek stávkovat nebudou a stávku podpoří symbolicky. Řidiči v Ostravě stávkovali již počátkem června za zvýšení mezd. Ke stávce se ale připojí odboráři ČSAD Havířov, a MHD v druhém největším moravskoslezském městě proto zřejmě bude jezdit velmi omezeně. V Opavě budou řidiči stávkovat jen symbolicky. Bude stávkovat část řidičů firmy Veolia, hrozí, že nevyjedou autobusy na Bruntálsku a Krnovsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám