Hlavní obsah

Do pomoci Číně se díky Třebíči zapojilo celé Česko

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 7. února 2020 uzavřela třebíčská radnice humanitární sbírku pro čínské partnerské město Yichang. První balíky s potřebným materiálem zřejmě odletí z Česka ve středu, obrovské množství věcí je totiž nejdřív potřeba sepsat. Právu to řekla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Do sbírky lidé přinášeli roušky

Článek

Město Yichang leží v provincii Chu-pei, v níž je epicentrum nákazy koronavirem. Do Třebíče odtud dorazila žádost o pomoc 28. ledna, západomoravské město odpovědělo bezprostředně. Uvolnilo 50 tisíc korun na nákup materiální pomoci a dalo občanům možnost se nákupem jmenovitých věcí přidat. Odezva byla nečekaná.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sbírka v Třebíči

„Humanitární pomoc chodila z celé republiky. Balíky přišly z Klatov, Frýdku-Místku, Prahy, ze Světlé nad Sázavou přijela paní s dětmi a přivezly balíček, zástupce pražské hotelové školy přivezl výsledek sbírky ze školy. Někteří lidé se ani nepředstavili, donesli balík a odešli,“ namátkou popsala mluvčí třebíčského městského úřadu a připomněla, že dalších 50 tisíc korun uvolnil Kraj Vysočina.

Za peníze radnice rovněž pořídila potřebný materiál, a to přes třebíčskou lékárnu, která také chtěla k věci přispět.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Lidé podle mluvčí radnice chodili do poslední chvíle. Nyní jsou balíky s pomocí narovnány v prostorách tiskového odboru a čekají na pondělní administraci. „Všechno se musí rozbalit, zapsat, je třeba vyhotovit dvojjazyčný položkový seznam, a znovu přebalit, aby to odpovídalo přepravním podmínkám,“ dodala mluvčí.

Pomoc by měla odejít do Číny letecky, detaily se zatím řeší. Pro Třebíč přepravu zajišťuje pražská spediční firma Broekman logistic, která s dotčenou provincií spolupracuje prý už asi dvacet let.

„Hodně nám pomohli, poradili s potřebnými doklady, mimo jiné u dezinfekce, která je nebezpečným zbožím, a protože se jí tu sešlo asi 70 kg, bude muset být rozdělena do tří letů,“ uvedla Irini Martakidisová.

Anketa

Koupili jste si v posledních dnech roušku?
Ano
7,9 %
Ne
92,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2963 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám