Hlavní obsah

Do Brna se sjíždějí středoevropští prezidenti

– BRNO
Novinky, znk

Slavnostní večeří začne ve čtvrtek v Brně summit prezidentů států střední, východní a jižní Evropy. Zúčastní se jej celkem 16 hlav států, kteří se budou zabývat otázkami spojenými se středoevrospkým regionem a se členstvím v EU. Setkání se koná na pozvání prezidenta Václava Klause a potrvá do soboty.

Článek

Ve čtvrtek přiletěl do moravské metropole prezident Albánie, dále přiletí prezidenti Itálie, Bosny a Hercegoviny, Maďarska, Makedonie, Moldávie, Srbska, Slovenska, Chorvatska a Polska. V pátek je doplní představitelé Bulharska, Černé Hory, Rakouska, Rumunska a Ukrajiny. Ze setkání se omluvili prezidenti Německa a Slovinska Horst Köhler a Janez Drnovšek.

Prezidenti se kromě středoevropských témat zřejmě dotknou také záměru USA vybudovat v Česku a Polsku protiraketovou základnu. Klaus mimo jiné očekává, že se bude mluvit například i o budoucnosti jihosrbské provincie Kosovo.

Prezidenti povečeří na Špilberku

Summit bude oficiálně zahájen v pátek v pavilonu Rotunda na brněnském Výstavišti. Odpoledne přijede i premiér Mirek Topolánek (ODS), který na zasedání přednese projev. Prezidenti se pak zúčastní společné večeře v restauraci na hradě Špilberk.

Brněnský summit je v pořadí již 14. zasedáním hlav států regionu, příští proběhne v Makedónii.

Tradice pravidelných setkání se zrodila v červenci 1993 v rakouském Salcburku. První schůzka na nejvyšší úrovni se konala ve východočeské Litomyšli roce 1994, tehdy zde jednalo sedm hlav států.

Reklama

Výběr článků

Načítám