Hlavní obsah

Děti ze zkumavky dováděly na Džbánu

Právo, Jana Perglerová
Praha

Téměř pět set dětí a zhruba stejný počet jejich rodičů z celé České republiky a letos nově i z Německa zaplnilo v sobotu dopoledne pražské koupaliště Džbán na tradičním setkání dětí narozených pomocí asistované reprodukce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tradiční setkání dětí ze zkumavky uspořádala letos klinika Iscare v sobotu 2. září 2017 na pražském koupališti Džbán.

Článek

V České republice se ročně narodí asi pět tisíc dětí takzvaně „ze zkumavky”.

„Být svědkem toho, jak naše děti rostou a dospívají je k nezaplacení,” řekl Právu Jaroslav Hulvert, primář oddělení asistované reprodukce centra Iscare, které akci každoročně organizuje.

Na koupání to sice na Džbánu kvůli počasí nebylo, ale i tak se děti na party, která se letos nesla ve znamení pohádkových postav, bavily. Mohly třeba házet míčky či kruhy, skládaly pohádkové puzzle a plno bylo také u stolu s omalovánkami.

Bylo tu i malování na obličej nebo se mohly děti i s rodiči rozparádit při vystoupení dívčí pěvecké a taneční skupiny Lollipopz.

Ročně tisíce děti ze zkumavky

Problémy se založením rodiny řeší v dnešní době každý pátý pár. Může za to nejen obecné zhoršování plodnosti populace, ale i odkládání prvního početí do pozdějšího věku rodičky.

Pokud mladí lidé chtějí zvýšit šanci, že budou moci mít děti i ve vyšším věku, mohou si podle odborníků nechat pohlavní buňky zmrazit. „V západní Evropě je to velký trend, tzv. Social freezing, ” uvedl Hulvert.

„Díky zamrazení zdravých pohlavních buněk v mladém věku mají lidé jistotu, že i v případě nemoci, úrazu nebo pozdější neplodnosti budou moci mít vlastní rodinu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám