Hlavní obsah

Denní přírůstky v krajích leckdy klesají k jednotkám případů, najdou se i nuly

Novinky, jas

Počty nových potvrzených případů nákazy koronavirem v posledních týdnech setrvale klesají. V jednotlivých regionech se počty vesměs pohybují v jednotkách či nízkých desítkách případů a úplnou výjimkou již ani ve všední dny není nula nově nakažených.

Článek

Jestliže v sobotu a v neděli odhalily testy 74, respektive 42 nových případů, v pondělí číslo vystoupalo na 188 případů. To se při srovnání může zdát jako  poměrně vysoké, nicméně v žádném z krajů nepřibylo více než 30 nakažených a hned trojice regionů se mohla pochlubit méně než 10 nově nakaženými.

Za nízkou incidencí stojí vedle rozdílného počtu obyvatel i promořenost populace a samozřejmě stále více i očkování.

Za termín „promoření“ mě málem ukřižovali, ale s očkováním to funguje, říká Pirk

Domácí

Nejnižší přírůstky v absolutních číslech tak již delší dobu vykazuje Karlovarský kraj, který je nejmenším a nejméně lidnatým regionem a zároveň patří mezi ty, jimiž epidemie v úvodu roku výrazně prošla. Od počátku dubna tam lékaři zaznamenali 1110 nových případů.

Za stejné období bylo v Moravskoslezském kraji potvrzeno přes 16 000 nových případů, ve Středočeském kraji přes 13 000 a v Praze přes 12 000 nově nakažených.

K očkování se již v Česku registrovala více než polovina lidí

Domácí

Jenom pro srovnání je nutné připomenout, že v úterý 1. dubna přibylo v ČR 6245 potvrzených případů a celorepublikový sedmidenní průměr nových případů na 100 000 obyvatel byl 397.

Toto úterý jsme na 188 případech a týdenní průměr případů na 100 000 lidí klesl na 12. V Karlovarském kraji je sedmidenní průměr na čtyřech případech a i „nejhorší” Jihočeský kraj se dostal na 25.

Ne náhodou se již v osmi regionech objevila v kolonce počtu nových případů 0. Jde pochopitelně o menší kraje s nižším počtem obyvatel. Na nulový přírůstek prozatím nedosáhla Praha, Středočeský, Olomoucký, Moravskoslezský, Jihomoravský a Jihočeský kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám