Hlavní obsah

Debata o EET opět bez výsledku, Gazdík se cítí nalomen

• Aktualizováno
Novinky, jas, zpe

Poslanci v pátek na mimořádné schůzi opět řešili elektronickou evidenci tržeb (EET). Ve Sněmovně se překvapivě nestrhla žádná hádka, zákonodárci o návrhu diskutovali věcně. Opozice také nezvykle ocenila úvodní projev ministra financí Andreje Babiše (ANO), ve kterém hodinu vysvětloval nejasnosti. Schůze bude pokračovat 22. ledna.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš při mimořádné schůzi Sněmovny ke schvalování elektronické evidence tržeb.

Článek

„Jsem nadšen, takhle si představuji parlamentní diskusi. Cítím se částečně nalomen,“ chválil ministra financí Petr Gazdík (STAN). Babiš podle něj předvedl, jak má diskuse vypadat.

„Bylo to myšleno smrtelně vážně, nebyl to žádný vtip,“ ujistil poté novináře Gazdík, že svoji chválu směrem k Babišovi nemyslel v nadsázce. Šéf ANO podle něj odpověděl na mnoho otázek opozičních poslanců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kdyby měl ale Gazdík zvednout ruku pro EET teď, tak ji nezvedne. „Zatím ne. Ještě pořád mám sedmnáct různých oblastí, ve kterých nejsem přesvědčen, že ten zákon je správný. Pan ministr vyvrátil tři, jsme na dobré cestě,“ uvedl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík z hnutí Starostové a nezávislí (STAN)

S ostatními členy klubu o věci zatím nediskutoval, jedná se pouze o jeho osobní názor. Největší nejasnosti má Gazdík v oblasti bezpečnosti, obává se například úniku dat nebo korupčního potenciálu.

Další diskutéři z řad pravicové opozice Gazdíkovo sice nalomení nesdíleli, nicméně i oni ocenili formu diskuse, která se v minulosti nesla především v duchu obstrukcí.

Později během schůze ale Gazdík vydal prohlášení ve kterém vysvětlil, že jeho slova neznamenají, že se stal zastáncem EET.

Miliardy pro rozpočet

Systém podle Babiše při plném zprovoznění přinese každoročně do rozpočtu 18 miliard korun, přičemž čtyři miliardy z této částky by v rámci daní dostaly obce a 1,5 miliardy kraje.

S ohledem na to, že po počáteční investici 370 miliónů by roční provoz systému přišel na 170 miliónů, jde podle Babiše o „investici snů“.

Babiš hovořil téměř hodinu a snažil se vyvrátit časté argumenty odpůrců systému. Připomněl například, že podnikatelé budou mít volnost volby pokladního zařízení, a pokud již pokladnu schopnou elektronické komunikace mají, bude jim stačit pouze úprava softwaru.

Odpověděl i na konkrétní dotazy lidí, které při předchozím projednávání citoval právě Gazdík. Jeho kolega a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který je zřejmě nejhlasitějším kritikem EET, je z pátečního jednání omluven.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek  v pátek uvedl, že koalice chce EET schválit do konce ledna. [celá zpráva]

Opozice EET dlouhodobě kritizuje kvůli tomu, že půjde o další zátěž především pro živnostníky a drobné podnikatele. Poukazuje rovněž na to, že ministerstvo financí by díky systému mělo přehled o veškerých tržbách. Pravice rovněž často připomíná, že systém v této podobě funguje pouze v Chorvatsku, přičemž se podle ní nepotvrdilo, že by navýšil příjmy rozpočtu, jak ministr financí očekává.

Anketa

Byla by podle vás elektronická evidence tržeb přínosem pro českou ekonomiku?
Ano
66,3 %
Ne
33,7 %
Celkem hlasovalo 10771 čtenářů.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám