Hlavní obsah

Daň z luxusu? Politiky čeká bitva

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda Bohuslava Sobotky se ve středu bude zabývat analýzou, kterou sepsali úředníci ministerstva financí a která doporučuje zaměřit se na lidi žijící si „nad poměry“. Těm by pak soud nebo zvláštní daň mohly odebrat nelegálně získaný majetek. O analýze, kterou Babišovi lidé připravili, v pondělí informovalo Právo. A už teď návrhy politiky dělí. Další bitva podle všeho přijde po vládě i v parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Cest, jak naplnit institut majetkového přiznání, je více, ale důležité je zabývat se rozdílem mezi příjmy a výdaji. Zaměřit se na život na vysoké noze – tedy na majitele luxusních aut, nemovitostí, lodí atd. – je cesta, která funguje i v jiných zemích,“ míní poslanec ČSSD a právník Jeroným Tejc.

Bude to další špiclování?

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jako příklad zmínil Německo, kde o majetkových poměrech poplatníků úřady vědí. „Stát by měl mít o majetku přehled sám od sebe. Pokud někdo například nakoupí zlaté cihly, měl by informovat stát. Jinak by mu mělo hrozit zabavení majetku nebo vysoká pokuta,“ uvedl Tejc.

Pravicové opozici je ministerská iniciativa trnem v oku. „Neznám konkrétní podobu toho návrhu, ale obecně další kontroly a špiclování lidí, posuzování toho, jestli si někdo žije nebo nežije nad poměry, nepovažuji za správné, a ani nevím, jak bychom to technicky realizovali. Máme přece dost nástrojů na zjištění, jestli někdo dělá něco nesprávného a protizákonného. Netřeba vymýšlet další cesty, jak lidem závidět majetek,“ řekl Právu šéf ODS Petr Fiala.

Pochybuje i poslanec ODS a právník Marek Benda. „Tyhle nápady, že budou finanční úřady prověřovat ty, kdo se zdají být příliš bohatí, je složitá otázka. Bude to na základě udání? Samozřejmě existují majetky nabyté zcela nelegálně, daňově optimalizované, ale představa, že tomu zabráníme, jsou těšínská jablíčka, která někteří politici jen slibují,“ řekl Právu.

Pochyby má i exministr spravedlnosti a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. „Už Nečasova vláda uvažovala o tom, že majetek, u kterého není prokázán původ, bude výrazněji zdaněn, ale to bylo spojeno s trestnou činností,“ podotkl.

V analýze ministerských úředníků se píše o kombinaci soudního i daňového řešení včetně tzv. zdanění ze životního stylu.

„Řešení cílí na situaci, kdy si daňový subjekt žije nad poměry, přestože přiznává nízké příjmy. Předpokládá to zavedení prvků životního stylu, popřípadě mapy blahobytu pro území ČR, která rozliší míru blahobytu v závislosti na charakteru jednotlivých regionů,“ uvádí analýza.

Podle náměstkyně ministra pro daně Simony Hornochové je nejvhodnější cestou,) jak neplatičům zabavit majetek, kterou budou ve vládě finance hájit, zvláštní soudní řízení.

„K odčerpání majetku by došlo rozhodnutím nezávislého soudu, a to v případě, kdy bude shledáno, že určitý majetek s nejvyšší pravděpodobností pochází přímo či nepřímo z nelegálních zdrojů,“ poznamenala Hornochová.

Návrh by podle ní mohly podat finanční úřady nebo celní správa, zapojit by se mohla i policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám