Hlavní obsah

Další zpřísnění. Vláda nařídí povinné respirátory nebo dvě roušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pátek rozhodl o dalším zpřísnění. Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci a britské mutaci budou muset občané od pondělí v MHD či obchodech nosit povinně respirátory, nanoroušky či dvě na sobe nasazené chirurgické roušky. Po jednání vlády to sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

„Vláda se shodla na tom, že původní úvaha o uvolnění nebo otevření některých obchodů není průchozí a nedojde k ní. Naopak jsme se shodli na tom, že je potřeba udělat vše pro to, aby se šíření nákazy zabránilo,” uvedl Blatný.

Obchody se od pondělí neotevřou

Domácí

V pondělí tak bude vydáno nové nařízení ministerstva zdravotnictví. „To bude nařizovat respirátory, nanoroušky nebo dvě nasazené chirurgické roušky v místech, kde je vysoká kumulace lidí,” dodal ministr. Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2.

Týkat se nové opatření bude obchodů, nemocnic či městské hromadné dopravy. „Místa budou upřesněna v pondělí ve vyhlášce,” upřesnil.

Chystá se další zpřísnění

Zároveň ale budou také pokračovat jednání s odborníky o dalším postupu. „Budou se řešit další možná opatření do budoucích dnů,” sdělil ministr.

V úterý bude vláda v jednat o epidemii koronaviru i s opozicí. Chce najít cestu, jak prosazovat opatření na základě celospolečenského konsenzu

V pátek se přitom očekávalo, že kabinet na návrh vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) rozhodne o otevření obchodů od pondělí 22. února tak, jak bylo dopředu avizováno.

Nemocných lékařů a sester díky očkování ubylo

Koronavirus

To ale není podle Blatného kvůli epidemiologické situaci možné. Ta se kvůli britské mutaci totiž v posledních dnech zhoršuje. V Česku za čtvrtek přibylo 11 553 nakažených koronavirem, což je o zhruba 2500 víc než minulý čtvrtek. V nemocnicích se léčí 6343 infikovaných, 1258 z nich je ve vážném stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám