Hlavní obsah

Další vzpoura v ČSSD. Vedení strany se postavili odborníci

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rozhádané soc. dem. se v minulých dnech zrodila další platforma, jejíž vznik motivovalo rozčarování několika stovek členů ze situace ve straně. Jde o zástupce stranických odborných komisí, kterých má soc. dem. téměř tři desítky a sdružuje v nich kolem šesti stovek lidí z praxe. Jejich hlavní náplní jsou programová témata.

Foto: Petr Horník, Právo

Bezpečnostní expert Miloš Balabán patří mezi odborníky, kteří si stěžují na současné vedení ČSSD.

Článek

Vedle uskupení nazvaného Zachraňme ČSSD tak svou nelibost nad současným partajním vedením dali najevo třeba šéf komise pro vědu a inovace, někdejší rektor ČVUT Jiří Witzany, odborník na ústavní právo z pražské právnické fakulty Jan Kudrna, bezpečnostní expert Miloš Balabán nebo předseda komise pro bytovou politiku Milan Taraba. Na svou funkci v čele komise pro sociální věci rezignoval v polovině ledna vysokoškolský pedagog Martin Potůček.

Partajní vedení podle předsedů komisí jejich práci absolutně ignoruje. „Stanoviska komisí, předávaná v posledních letech vedení strany prostřednictvím usnesení komisí, byla soustavně ignorována a komise se obvykle nedočkaly žádné zpětné reakce,“ uvedli představitelé komisí ve svém prohlášení, které má Právo k dispozici a které zaslali počátkem týdne šéfovi strany Milanu Chovancovi.

Dialog stovek odborníků s politiky může přispět k posílení otřesného postavení ČSSD
z prohlášení platformy

Členům odborných komisí, kteří svou práci dělají ve svém volnu a bezplatně, vadí, že i při tvorbě posledního stranického programu byly jejich názory ostentativně ignorovány a vedení strany svěřilo přípravu klíčového stranického dokumentu anonymním externistům.

„Vše, co se dělo okolo jeho přípravy, ukazovalo v plné nahotě zcela formální přístup vedení strany k programovým otázkám,“ uvedli v prohlášení předsedové komisí. I proto požadují, aby jejich poznatky probral sjezd 18. února. A hlavně aby se programové otázky staly prioritou sjezdu, a ne aby byly jako při posledních dvou sjezdech zařazeny až na samý konec anebo byly zcela vypuštěny z jednání.

Zaorálek: Chyběla soustavná práce

„Vím, že ten pocit, že se s nimi nepracuje, tu existuje,“ řekl Právu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Připustil, že stranické vedení s komisemi skutečně moc nepracovalo. „Snažil jsem se najít způsob zapojit je do programu, dal jsem jim ‚potravu‘, dal jsem jim možnost to připomínkovat a sešel jsem se s nimi, ale nějaká soustavná práce s komisemi tam v tom období skutečně chyběla,“ přiznal Zaorálek, který byl volebním lídrem.

Foto: Novinky

Lubomír Zaorálek

Podle něj ale byl i problém v komisích, kde panovaly spory, a tudíž si musel často poradit sám. I proto prý některé věci byly formulovány vágně. „Je pravda, že komise jsou od toho, aby se tříbily názory, ale někdy to bylo těžké,“ zdůvodnil to Zaorálek, který nebude obhajovat místopředsednickou funkci.

„Nahrazoval nás aparát ministrů“

Svou zkušenost s prací odborných komisí popsal v rezignačním dopise i Potůček, který také předsedal vládní komisi pro důchodovou reformu. „Aparát ministerstev vedených politiky ČSSD v koaliční vládě 2014–2017 začal i v programových otázkách nahrazovat odborné zázemí strany,“ napsal Potůček, podle kterého byly komise ponechány svému osudu.

Potůček, i přes své rozčarování, je prý ochoten přispět svými zkušenostmi a názory, ale jen příležitostně, bude-li o to soc. dem. stát.

Kvůli mizerným zkušenostem z uplynulých let proto signatáři platformy předsedů ústředních odborných komisí ČSSD žádají, aby napříště byla tvorba programových dokumentů výhradně záležitostí odborného zázemí strany, které může spolupracovat s dalšími subjekty. Na tom by se měl usnést také únorový sjezd.

„Předsedové jsou hluboce přesvědčeni o tom, že dialog stovek odborníků s politiky může významně přispět k posílení otřeseného postavení sociální demokracie. A jisté je, že jen autentická sociálnědemokratická politika založená na jasné programové vizi může otočit směr setrvalého pádu ČSSD u voličů,“ zdůvodnili vznik své platformy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám