Hlavní obsah

Chovanec bude kandidovat na šéfa ČSSD, stranu chce vrátit doleva

Právo, Novinky, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec bude na nadcházejícím sjezdu, který v únoru proběhne v Hradci Králové, kandidovat na předsedu sociální demokracie. Chovanec přijal nominaci spolustraníků z Plzeňského kraje. Stranu chce sjednotit a vrátit zpět na levou část politického spektra. ČSSD se také podle Chovance musí osamostatnit od prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Chovanec, který v sobotu pozval na sjezd znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana, podmiňoval svou kandidaturu právě podporou v domovském plzeňském regionu. [celá zpráva]

„Chci uspět a dát sociální demokracii program, který by měl členům říci, kam je potřeba se vydat,“ řekl Právu Chovanec, který v neděli získal nominaci nejen v Plzeňském, ale i ve Zlínském a Ústeckém kraji. V Plzni ho podpořila drtivá většina delegátů, sedm členů se zdrželo hlasování.

ČSSD má být levicová

Bývalý ministr vnitra představil stručný program, který nyní rozešle i do dalších regionů. ČSSD chce především sjednotit a znovu z ní učinit tradiční levicovou stranu.

Pan prezident už není sociálním demokratem. Já si vždycky budu vážit jeho názoru, ale sociální demokracie musí být řízena z Lidového domu.
Milan Chovanec o Miloši Zemanovi

„Byl bych opravdu rád, aby vedení obsahovalo zástupce všech proudů. My jsme se naučili debatu přenášet na veřejnost, což nám škodí. Musíme se naučit debatovat uvnitř, navenek musíme vystupovat jednotně. Sociální demokracie se také musí vrátit do levé části politického spektra. My jsme se ne úplně šťastně vydali do středu politického spektra. Kdo se tam v minulosti vydal, tak pohořel,“ doplnil Chovanec s tím, že strana se má zaměřit na tradiční levicová témata, jako jsou rodina, senioři, sociální stát, doprava nebo veřejné služby.

Osamostatnění od Zemana

Chovanec chce také ČSSD osamostatnit od prezidenta Miloše Zemana „Pan prezident už není sociálním demokratem. Já si vždycky budu vážit jeho názoru, ale sociální demokracie musí být řízena z Lidového domu. Pokud nám bude pan prezident chtít poradit, radu bezesporu rádi přijmeme. Bude to jedna z rad, která určitě zazní velmi hlasitě, ale my se rozhodneme sami,“ řekl Chovanec s tím, že dohady s hlavou státu straně v minulosti neprospěly. Obě strany by ve střetech neměly pokračovat.

„Myslím si, že je to možné. Tak, jak jsem mluvil s panem prezidentem, bude tam bezesporu oboustranná vůle. Už to, že pan prezident přijal pozvání na sjezd, znamená, že mu osud sociální demokracie není cizí,“ dodal Chovanec.

Zájemců o vedení strany přibývá

Zájem kandidovat na předsedu již oznámili poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk [celá zpráva], současný místopředseda ČSSD a Sněmovny Jan Hamáček [celá zpráva] a rovněž bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík [celá zpráva].

Do složení vedení mohou promluvit i stoupenci platformy Zachraňme ČSSD. V ní jsou například bývalí hejtmani Michal Hašek a Jiří Zimola, bývalý senátor Zdeněk Škromach či poslanec Jaroslav Foldyna.

Reklama

Výběr článků

Načítám