Hlavní obsah

Další kácení bez povolení vyvolalo bouři

Právo, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní zemědělský výbor a po něm i výbor pro životní prostředí minulý týden doporučil poslancům vládní novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Poslanec Josef Kott (ANO) avizuje, že bude ještě požadovat úpravu normy. Ekologové před jeho iniciativou bijí na poplach. Tvrdí, že by byly ohroženy desítky chráněných druhů.

Foto: ČTK

Ledňáček říční by mohl být v ohrožení

Článek

Kott připravil pozměňovací návrh, jímž žádá rozšířit o ochranná pásma vodovodů a kanalizací oblasti, kde lze kácet náletové dřeviny bez nutného povolení. Jeho návrh nebyl součástí doporučení obou výborů, poslanec ho však může načíst v rámci druhého čtení ve Sněmovně. Ekologové jsou ostře proti.

„Znamenalo by to, že zemědělci, lesníci a vodohospodáři nemusí brát ohledy na druhy, jako je například čáp černý, ledňáček říční, křepelka polní, skřivan lesní, rosnička zelená, chřástal polní a mnoho dalších, a to ani při jejich hnízdění či vyvádění mláďat,“ upozornil Jiří Beneš z Hnutí Duha.

„Ohrožena je i celá řada orchidejí na zemědělsky obhospodařovaných pozemcích nebo tis červený v lesních porostech,“ dodal.

Sucho se mění. Je kratší, zato intenzivnější, zjistil výzkum vedený českou univerzitou

Věda a školy

S kritikou přispěchal i ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. „Pro citlivé a málo početné druhy, jako je čáp černý, je ochrana každého hnízda naprosto zásadní. A pro silně ubývající druhy, jako je chřástal polní, by omezení ochrany hnízdišť mohlo znamenat pomyslný hřebíček do rakve,“ varoval Vermouzek.

Kott by rád upravil ustanovení, jež hovoří o kácení bez nutnosti povolení z pěstebních důvodů v případech, kdy je cílem obnova či výchovná probírka porostů, údržba podél vodních toků, v ochranných pásmech nebo při železničních tratích.

Biologové žádají větší ochranu parazitů

Věda a školy

„Připadá mi to jako bouře ve sklenici vody,“ řekl Kott Právu v reakci na kritiků ekologů. „Nejde o žádné plošné opatření, nýbrž o systémové narovnání,“ podotkl.

Poslanec i ve svém odůvodnění vysvětlil, že mu jde o „posílení práv vlastníků a provozovatelů vodovodů a kanalizací, tedy prvků kritické infrastruktury, a o zrovnoprávnění jejich postavení s provozovateli elektrizačních, teplárenských a plynárenských soustav a zařízení, na které už norma pamatuje“.

„Nevídaný útok na chráněné druhy“

Návrh novely současně přikazuje povinnost ohlásit kácení s předstihem 15 dnů orgánu ochrany přírody, který „je může pozastavit, omezit nebo zakázat, pokud odporuje požadavkům na ochranu dřevin“.

Přírodovědci našli na Hodonínsku údajně vyhynulého brouka dřepčíka

Věda a školy

Jiří Beneš z Hnutí Duha to přesto považuje za „dosud nevídaný útok na desítky chráněných druhů“. Ekologové proto vyzvali poslance a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby Kottův pozměňovací návrh odmítli. Kott upozornil, že ministerstvo k návrhu zaujalo neutrální stanovisko, což považuje za úspěch.

Vláda schválila návrh změny zákona v lednu. Novela v souladu s legislativou EU stanovuje, jak postupovat v boji s invazními nepůvodními druhy rostlin a živočichů na území ČR, které ohrožují původní přírodní bohatství a způsobují i hospodářské škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám