Hlavní obsah

ČSSD si našla volební tahák: kritiku restitucí

Právo, Jiří Ovčáček, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. rozehrála velkou hru kolem církevních restitucí. Blokováním závěrečného hlasování ve Sněmovně chce dosáhnout toho, aby poslanci definitivně o vyrovnání s církvemi rozhodovali až v půlce září. Tedy krátce před krajskými a senátními volbami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek (vlevo) a Bohuslav Sobotka (oba ČSSD).

Článek

ČSSD hodlá z vrácení majetku v hodnotě 75 miliard korun a z náhrady církvím 59 miliard udělat jeden ze tří klíčových bodů volební kampaně.

„Spolu se zvyšováním DPH a snižováním valorizace důchodů to bude jedno ze tří důležitých celostátních témat,“ řekl Právu šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Pokusí se tak zopakovat úspěch z roku 2008, kdy kritikou poplatků u lékaře vyhrála ČSSD senátní i krajské volby.

Koalici to ve volbách uškodí

Vládním stranám se taková taktika nelíbí, protože s ní nemohou moc dělat a vědí, že jim to zhorší už tak nízké preference.

„Určitě nám to u voličů žádné body nepřidá. Z průzkumů je vidět, že to populární není, ale my to chceme udělat, i když to populární není,“ poznamenal pro Právo šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) od levice nic jiného než obstrukce nečekal. „Ještě jsem neviděl zloděje, který by rád a rychle vracel ukradené. Takže chápu komunisty v obou opozičních stranách, že se snaží tu povinnost navrátit ukradené oddálit co nejdéle,“ řekl Právu.

Kalousek zlomil kartu

ČSSD a komunisté ve středu ve zdržování úspěšně pokračovali. Málem se jim podařilo prosadit i přímý odklad hlasování až na 4. září. Koalice neměla v jednu chvíli v sále dost poslanců, a proto dvakrát zpochybnila hlasování.

Jednou to učinil Kalousek, protože se mu v hlasovacím zařízení zlomila karta. V té chvíli do sálu začali přibíhat koaliční poslanci, ale bylo jich stále málo. Prohráli i druhé hlasování. To zpochybnila Lenka Kohoutová z ODS. Během této přetahované dokázala koalice hlasy sešikovat a hrozbu odvrátit.

Sněmovna o restitucích bude jednat znovu v pátek. ČSSD ve středu uvedla, že bude opět vetovat možnost hlasovat o zákonu po čtrnácté hodině ve středu a v pátek, kdy probíhají třetí čtení. Hlasování zabrání proslovy a žádostmi o přestávku.

Takto chtějí postupovat až do července, kdy dovolí Sněmovně hlasovat, ale budou žádat, aby se hlasovalo po jménech. „My jsme pro to, aby bylo jasné, kteří po-slanci a poslankyně ponesou morální a politickou odpovědnost, pokud dojde k prolomení restituční hranice,“ zdůvodnil to Sobotka.

Ani poté nebude mít vláda vyhráno, protože norma neprojde Senátem. Vláda tak bude muset sehnat 101 poslanců, kteří mohou toto veto přehlasovat. A k tomu dojde nejdříve v polovině září.

I když bude narovnání s církvemi schváleno, není jisté, že církve obdrží všechny dohodnuté finance. Soc. dem. totiž oznámila, že pokud se ujme vlády v zemi, pokusí se s církvemi vyjednat redukci finanční kompenzace. „Tam si myslím, že by naše vláda mohla zahájit jednání s církvemi ve smyslu redukce této platby,“ dodal Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám