Hlavní obsah

ČSSD prosadila schůzi Sněmovny jen den před volbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna se na návrh ČSSD sejde ještě před volbami ve čtvrtek 27. května. Má dořešit návrh sociálních demokratů na zavedení přímé volby hlavy státu a prezidentské veto k novele, která navyšuje podíl biopaliv v benzinu a naftě. Poslanci kvůli tomu přerušili úterní jednání Sněmovny, které mělo být původně poslední před volbami na konci měsíce.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek (uprostřed) s poslanci ČSSD ve Sněmovně.

Článek

Přerušení navrhl předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka, aby Sněmovna mohla "případně hlasovat o nově zařazených bodech, které by souvisely s vety prezidenta republiky, které nebylo možné z procedurálních důvodů zařadit na program této schůze". Platí to právě pro novelu o biopalivech, kterou prezident vetoval minulý týden.

Do programu schůze nemohla být zařazena kvůli tomu, že poslanci by o ní mohli dle svého jednacího řádu rozhodnout až po deseti dnech od jejího doručení do Sněmovny. V případě novely lhůta uplyne tuto sobotu.

Němecová: Nevědí, co činí

Úřadující šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) upozornila na to, že součástí čtvrteční schůze Sněmovny budou muset být ze zákona také dopolední i odpolední interpelace, i když si sociální demokraté schůzi svolali na 10:00 jen k hlasování o zákonech.

"Nevím, zda si navrhovatelé tohoto přerušení byli vědomi. Já se obávám, že už sami nevědí, co činí," uvedla Němcová.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř zopakoval, že se sociální demokraté rozhodli přenést svou propagandu z ulic a náměstí do Poslanecké sněmovny. "To je podle našeho názoru naprosto nepřijatelné zneužití parlamentu," poznamenal. "Absurdnost toho, že bychom měli jeden den před volbami projednávat interpelace na úřednickou dočasnou vládu, myslím hovoří sama za sebe," dodal.

Přerušení v případě své tři roky staré ústavní novely na zavedení přímé volby prezidenta a úpravu jeho pravomocí se sociální demokraté rozhodli využít k tomu, aby mohli řádně navrhnout posunutí její účinnosti o dva roky, tedy na 1. ledna 2011. Při dubnovém projednávání novely Sněmovnou na to zapomněli.

I autoři novely byli přesvědčeni, že tuto ústavní novelu se do konce volebního období nepodaří schválit vzhledem k tomu, že ve Sněmovně i v Senátu pro přijetí tohoto návrhu chybí shoda potřebné třípětinové většiny.

Paroubek: Aspoň nebudu prezidentem

Odpůrce novely se během úterka snažil přesvědčit i předseda ČSSD Jiří Paroubek coby možný kandidát na příštího prezidenta. Nejdříve je vinil ze "sofistikovaných obstrukcí a pochybných námitek", poté argumentoval podporou veřejnosti pro vybírání hlavy státu všemi voliči a celonárodním zájmem o minulé prezidentské volby, které podle něj provázely "nechutné zákulisní nátlaky, manipulace a vydírání", nakonec jim změnu ústavy nabídl jako možnost, jak zabránit jeho případnému zvolení hlavou státu.

"Osobně nechávám v sobě jiskřičku naděje, že se nám podaří odpor proti zavedení tohoto institutu zlomit, a doufám, že k tomu přispěji také svou vlastní osobou," uvedl Paroubek. Podotkl, že sociální demokracie prý má díky možnému úspěchu ve sněmovních a senátních volbách šanci prosadit ho za tři roky jako prezidenta, pokud by hlavu státu volily obě komory parlamentu.

"V přímé volbě logicky s ohledem - podle pravice - na mou jasnou nepopularitu a nepřijatelnost pro veřejnost a také politickou neschopnost by žádný takový kandidát, jako bych byl eventuálně já, pochopitelně nemohl uspět," uvedl Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám