Hlavní obsah

ČSSD: Pokud se prolomí restituční hranice, musí Besser okamžitě pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční soc. dem. rozpálil do běla koaliční návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který by mohl prolomit dosud nezpochybnitelnou restituční hranici, a to 25. únor 1948. Pokud by se ukázalo, že návrh zákona z dílny ministerstva kultury umožňuje prolomení této hranice, měl by podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky ministr Jiří Besser (TOP 09 + STAN) okamžitě odstoupit, anebo by ho měl premiér odvolat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek (vlevo) s šéfem strany Bohuslavem Sobotkou ve Sněmovně

Článek

„Pokládám za absolutně nepřípustné, aby kterýkoli člen vlády se podílel na zpracování aktů, které tuto hranici prolamují,“ prohlásil Sobotka. Hrozí totiž nebezpečí, že by se vracení církevního majetku mohlo dotknout i Benešových dekretů.

Místopředseda strany Michal Hašek připomněl, že už před čtrnácti dny asociace krajů na toto nebezpečí poukazovala, nicméně ministerstvo kultury připomínky asociace odmítlo. Hašek to označil za bezprecedentní přístup.

Soc. dem. podle něj nechápe, proč chce stát vydávat církvím větší objem majetku, než který církve samy přihlásily do první pozemkové reformy v roce 1919. Rozdíl prý je 58 tisíc hektarů zemědělské půdy. „Kde se vzala ta vyšší čísla?“ tázal se Hašek.

ČSSD rovněž dráždí ceny zemědělských pozemků, které by na církve měly případně přejít. Počítá se s tržní cenou ve výši 44 korun za metr čtvereční. „To je sen českého sedláka,“ pravil Hašek s tím, že ceny se v Česku pohybují kolem pěti až jedenácti korun za metr čtvereční. Vyjádřeno v penězích - jde tak o nadhodnocení o 30 miliard korun.

Křesťansko-sociální demokrat kontra Ústava 

Besser se už ale nechal slyšet, že žádná z restitucí církevního majetku nepůjde dál než za Vítězný únor, a tudíž nemůže být platnost Benešových dekretů dotčena.

Nejen kvůli nejasnostem kolem církevních restitucí, ale také kvůli tomu, že jde o největší majetkový přesun po kuponové privatizaci, soc. dem. tvrdí, že o vrácení církevního majetku by měli lidé rozhodnout v referendu. Příslušný návrh zákona už předložili do Sněmovny v úterý. Podle Sobotky, člena tzv. Křesťansko-sociální platformy ČSSD, kterou nynější šéf soc. dem. před volbami zakládal, by se měl jako první zasadit o prosazení daného referenda premiér Petr Nečas (ODS), který v poslední době volá po referendu k přijetí eura.

S vyjádřením přispěchali i lidovci, podle nichž je požadavek ČSSD v kolizi s Ústavou. „Referendum o církevních restitucích by bylo protiústavní a ČSSD to dobře ví. Ani ČSSD nesmí referendem zasahovat do práv a svobod druhých,“ poznamenal k tomu místopředseda KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám