Hlavní obsah

ČSSD loni hospodařila se ziskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD loni hospodařilo se ziskem 98,76 milionu korun. Výsledek výrazně ovlivnilo rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) ve sporu o dluh s dědici advokáta Zdeňka Altnera. Ten zrušil verdikt, na jehož základě byla ČSSD povinna zaplatit Altnerovým dědicům odměnu za zastupování ve sporu o Lidový dům ve výši 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která vyšplhala na 318 milionů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ČSSD, zleva Roman Onderka, Tomáš Petříček, Jan Hamáček, Ondřej Veselý a Jana Maláčová

Článek

Pravomocný rozsudek ve sporu s Altnerem vynesl Městský soud v Praze v roce 2016. Nárok byl už v rukou exekutora, ale strana ve stejném roce úspěšně požádala Nejvyšší soud o odklad vykonatelnosti. Od té doby se čekalo na verdikt, jehož vynesení zdrželo dědické řízení poté, co Altner zemřel.

ČSSD uspěla. Kauzu Altner vrátil NS po 15 letech na úplný začátek

Domácí

Loni v červnu Nejvyšší soud konstatoval, že smluvní ujednání o odměně za právní služby nebylo dostatečně určité. Záležitost vrátil na začátek Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Altnerovi dědici se rozhodnutí Nejvyššího soudu pokusili napadnout u Ústavního soudu, ale ten jim nevyhověl.

Strana zaměstnává osm desítek lidí

Strana za loňský rok vykázala celkové náklady 10,25 milionu korun.

Nejvýznamnějším nákladem ČSSD loni byly mzdové výdaje, které činily 48,8 milionu korun. Strana zaměstnává 79 lidí. Dalším významným výdajem byly náklady na kampaň před evropskými volbami, které dosáhly 12,96 milionu korun.

Plán hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ČSSD nevyšel, skončila ve schodku 33 milionů

Domácí

Výnosy ČSSD dosáhly 109 milionů korun. Hlavní část z toho tvořily příjmy ze státního rozpočtu. Příspěvek na činnost, vyplácený na základě získaných mandátů ve Sněmovně, Senátu a krajských zastupitelstvech, činil 66,45 milionu korun, příspěvek na činnost politického institutu 6,65 milionu korun a příspěvek na úhradu volebních nákladů, spojený s výsledkem v evropských volbách, 2,8 milionu korun.

Pronájmem prostor v Lidovém domě a dalších nemovitostech straně vynesl 20,6 milionu korun. Na členských příspěvcích ČSSD vybrala 10,72 milionu korun, o rok dřív to bylo 16,3 milionu korun.

Množství darů kleslo

ČSSD také obdržela dary ve výši 2,1 milionu korun. Největším dárcem byl bývalý europoslanec a lídr kandidátky do Evropského parlamentu Pavel Poc, který straně věnoval zhruba 530 000 korun.

Následovala bývalá europoslankyně a dvojka na kandidátce Olga Sehnalová, která darovala zhruba 380 000 korun. Množství přijatých darů se proti roku 2018 snížilo asi o polovinu, tehdy strana přijala 4,8 milionu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám