Hlavní obsah

ČSSD je při chuti. Ať nám neschopné ANO předá ministerstvo financí, žádá Dolínek

Novinky, Barbora Zpěváčková

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) nezvládá řízení ministerstva financí a měla by resort předat do gesce ČSSD. Novinkám to řekl poslanec a někdejší místopředseda soc. dem. Petr Dolínek. Koalici ANO a ČSSD čeká ve středu ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Dolínek a Jan Hamáček (na snímku z roku 2017)

Článek

„Sociální demokracie může převzít ministerstvo financí, ANO to nezvládá. Paní ministryně Schillerová s panem premiérem hrají nějaké hry, nebo nejsou schopni ty peníze najít. Tak ať to předají nám, my jsme bez problému schopni řídit ministerstvo financí, jsme kompetentní,“ řekl Novinkám Dolínek.

Předseda ČSSD Jan Hamáček později Dolínkovo vyjádření zmírnil, když prohlásil, že šlo o nadsázku a že strana o resort financí neusiluje. [celá zpráva]

ČSSD má podle koaliční smlouvy v gesci pět resortů. Ministři soc. dem. řídí vnitro, resort práce a sociálních věcí, ministerstvo zahraničí, kulturu a zemědělství. Hnutí ANO má své ministry na devíti resortech a premiérský post.

Na dotaz, kde by chtěl peníze najít, Dolínek odpověděl: „Nedělali bychom to tak, že bychom úspory začali hledat od lidí, ale systémově. Oni dají na vládu rozpočet, jeden partner ho nechce, komunisté ho také nechtějí.“

Schillerová bez komentáře

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) na Dolínkova slova nechtěla reagovat. „Nezlobte se, zásadně nekomentuji zprostředkované výroky,“ napsala Novinkám v SMS zprávě.

ANO a ČSSD budou muset ve středu ustát hlasování o nedůvěře vládě. V poslední době to přitom mezi koaličními partnery dost skřípalo.

Opozice v koalici

Naposledy vládní partaje rozdělil chystaný rozpočet na příští rok. Sociální demokraté totiž nepodpořili základní parametry rozpočtu a při hlasování o takzvaném zákonu roku se na vládě zdrželi.

Šéf soc. dem. Jan Hamáček to vysvětlil tím, že se jim nezdá financování rozpočtů ministerstev, které má v gesci ČSSD. Podle Hamáčka rozdělení peněz komplikuje fungování resortů.

ČSSD by si podle Hamáčka představovala víc peněz na platy policistů a hasičů a dalších 11 miliard navíc pro ministerstvo práce a sociálních věcí. Šéfka státní kasy Schillerová označila požadavky za nereálné.

Koalici rozdělila volba Semína

Rozpočet ale není jedinou věcí, která koalici rozděluje. Ještě nedávno to mezi ANO a ČSSD skřípalo kvůli tomu, že babišovci podpořili Michala Semína do Rady ČTK. Hamáček poté pohrozil odchodem z vlády. Druhé kolo volby se bude konat v červenci.

Strany si ale údajně vše vysvětlily na koaliční schůzce a Hamáček deklaroval, že všech 15 poslanců ČSSD ve středu při hlasování o nedůvěře podpoří vládu.

Reklama

Výběr článků

Načítám