Hlavní obsah

ČSSD, ANO a lidovci jsou vládou systémové korupce, kritizuje TOP 09. Musím se smát, vzkázal Babiš

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Opoziční TOP 09 zkritizovala vládu ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL za to, že během uplynulých čtyř let rozdala velké množství veřejných zakázek bez soutěže. Šéf topky Miroslav Kalousek koalici označil za vládu systémové korupce. Předseda ANO Andrej Babiš v reakci naopak označil Kalouska za „symbol korupce”.

Foto: Petr Horník, Právo

Představitelé TOP 09 (archivní foto)

Článek

„Vzpomínám si, že předseda jedné strany tvrdil, že se rozkrade 200 miliard ročně. Na konci volebního období můžeme na základě tvrdých dat říci, že vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL z hlediska zadávání veřejných zakázek byla vládou systémové korupce,“ prohlásil v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně Kalousek.

Kabinet podle něj zatěžuje drobné živnostníky byrokratickými nařízeními, ale sám naprosto netransparentně utrácí a vyhýbá se veřejné soutěži, která šetří peníze daňových poplatníků. Uvedl, že ministerstva současné vlády utratila naprosto neprůhledně 39 miliard korun.

Ten nárůst v přidělování zakázek bez soutěže bije do očí
Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Topka uvedla srovnání z let 2011 a 2012, kdy byla u vlády, s roky 2014 a 2015, kdy vládla současná koalice. „Za vlády TOP 09 byly zadány veřejné zakázky bez soutěže za necelých 11,8 miliardy korun. ČSSD, ANO a KDU-ČSL v roce 2014 a 2015 utratily na ministerstvech za zakázky z ruky 26,9 miliardy,“ tvrdí strana.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek zdůraznil, že například ministerstvo dopravy vedené Danem Ťokem (ANO) loni zadalo takzvané zakázky z ruky za víc než osm miliard korun. „V roce 2011 to byly pouze necelé dva milióny. Ten nárůst v přidělování zakázek bez soutěže bije do očí,“ podotkl.

Ať se podívají do vlastních řad, říká Ťok

Ťok ale zmiňované výtky odmítá. Vláda je podle něj transparentní. „Víte, to je moc hezká kritika. Ale když kritizují, tak se musí TOP 09 podívat do vlastních řad – velmi výrazně. Není to tak, že bychom nechtěli soutěžit, my soutěžíme všechno, co můžeme, ale to jsou většinou věci z minulosti, které se jinak řešit nedaly,“ uvedl Ťok.

Doplnil, že největší zakázkou bez soutěže byla záležitost mýta. „A to je také smlouva, u které byl pan Kalousek, když se podepisovala,“ řekl Novinkám Ťok.

Kalousek je symbol korupce, opakuje Babiš

Šéf ANO a někdejší ministr financí Andrej Babiš Novinkám řekl, že se Kalouskovu vyjádření musí smát. „To jste mě pobavila. Já jsem byl člověk, který na ministerstvu financí totálně změnil zakázky na otevřená výběrová řízení, a dokázal jsem, že pan Kalousek chtěl ukrást třicet miliard v rámci velké ekologické zakázky, protože jsme to nakupovali za čtvrtinu,“ sdělil Novinkám Babiš.

„Byl jsem první ministr financí, který od ledna 2015 zveřejnil všechny smlouvy ministerstva financí. Všechno, co se dalo, jsme dělali s otevřeným výběrovým řízením. Musím se akorát smát, co to zase povídá pan symbol korupce,“ reagoval předseda ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám