Hlavní obsah

Covid si nevybírá, v FN Brno bojují o život několikaměsíčního miminka

Brno

Aktuálně je v nemocnicích hospitalizováno 6321 lidí a dosud koronaviru podlehlo bezmála 34 tisíc lidí. Bohužel se koronavirus nevyhýbá ani dětem. Vůbec nejmladší oběť se nedožila ani prvních narozenin. Novinky natáčely na dětském koronavirovém oddělení ve Fakultní nemocnici Brno, kde momentálně bojuje o život dokonce tříměsíční miminko.

Covid si nevybírá: Ve FN Brno bojují o život několikaměsíčního miminka Video: Novinky

 
Článek

Přestože se ví, že koronavirus bývá k dětem mírnější, najdou se i těžké případy, se kterými se nemocnice potýkají hlavně v poslední době.

„Víme, že děti jsou ohrožené a zasažené méně než dospělí, mluví se o 2 až 5 procentech v porovnání s dospělými,“ řekl Novinkám primář Kliniky dětské anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Petr Dominik.

„Průběh bývá podstatně jednodušší, lehčí, často probíhá bez příznaků. Jsou ale dětští pacienti, kteří jsou s koronavirem nemocní těžce, což vidíme zejména v posledním období,” dodal Dominik.

Ve čtyřech a půl letech Eddík málem zemřel. Důvod? Postcovidový syndrom

Koronavirus

Podle lékaře se jedná o desítky dětí, které potřebují mírnou podpůrnou péči. Ta se odehrává na klinice dětských infekčních nemocí.

Opravdu velmi závažně nemocné děti s koronavirem jsou až v poslední době na ARU. Děti s postcovidovými syndromy byly na oddělení dle lékaře kontinuálně v průběhu celého roku.

„Teď je nárůst dětí s akutní covidovou pneumonií, to znamená se zápalem plic, která vyžaduje pobyt na resuscitačním lůžku,“ řekl a dodal, že tato nemoc zasahuje vedle dospělých jak adolescenty, tak i několikaměsíční miminka.

Foto: Novinky

V nemocnicích se vyskytují i děti v těžkém stavu kvůli koronaviru.

„V současné době u nás leží dítě několikaměsíční i adolescentního věku,“ uvedl primář.

Má ovšem radost, že v dětské nemocnici FN Brno zatím na koronavirus nezaznamenali žádné dětské úmrtí. Podle dostupných dat došlo v ČR k 6. prosinci k úmrtí šesti dětí ve věku 0 až 14 let.

Děti od pěti let se mohou k vakcíně registrovat od pondělí

Domácí

Podle Dominika je v dětské nemocnici – nejen na koronavirovém oddělení – nedílnou součástí spolupráce psychologa.

Zároveň také upozorňuje na fakt, že stejně jako u dospělých, tak i u dětí očkování zmírňuje průběh nemoci a současně snižuje výskyt postcovidového syndromu. „Proto aplikaci očkovací dávky doporučujeme i u dětí,“ dodal lékař.

Reklama

Výběr článků

Načítám