Hlavní obsah

Co vládě doporučuje AntiCovid tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční AntiCovid tým, na jehož stanovisko čekalo ministerstvo zdravotnictví kvůli návrhu dalších opatření v boji s epidemií covidu, nedoporučuje plošné povinné očkování a za současné situace nechce ani lockdown.

Foto: Stratenschulte Julian, ČTK

Článek

Tým expertů vzniklý na popud koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) slíbil formulovat svá doporučení po pátečním jednání se zástupci ministerstva zdravotnictví.

Doporučení a výzvy jsou formulovány do 11 bodů, na něž by se podle expertů mělo ministerstvo pod vedením Adama Vojtěcha (za ANO) za současné situace zaměřit.

Musíme se chytit za ruce a mít společné stanovisko, řekl Vojtěch

Domácí

Vedle odmítnutí povinného celoplošného povinného očkování odmítají odborníci rovněž lockdown.

„Vyzýváme ministerstvo, aby v tuto chvíli nešlo cestou lockdownu,” uvádí stanovisko a přidává i doporučení, aby se ČR neubírala tzv. rakouským modelem, který by neomezoval pouze naočkované a lidi s prokazatelným proděláním nemoci. Rakousko přestalo uznávat testy jako možnou alternativu výše uvedeným.

Rakousko zavede lockdown pro neočkované v celé zemi

Koronavirus

„Důrazně doporučujeme ministerstvu, aby přestalo používat termín 'bezinfekčnost' a nahradilo ho termínem 'covid bezpečnostní pas',” zní další doporučení související s tím, že očkování ani prodělání nemoci neznamená bezinfekčnost.

Dalším doporučením pro vládu je zrušení samotestů a antigenních testů, za předpokladu, že bude dostatek kapacit pro PCR testování. Antigenní testy by měly být v systému zachovány pouze v případě nedostupnosti kapacit PCR testů, jež by se však měly zvýšit.  Stejně tak doporučuje tým zvýšit dostupnost očkovacích center.

Právě ponechání uznávání platnosti PCR testů na roveň očkování či prodělání nemoci ministr předloží vládě coby návrh dalších opatření.

Vojtěch: PCR testy se budou uznávat dál

Domácí

„Vyzýváme ministerstvo, aby při vymáhání opatření i jinými institucemi než hygienickými stanicemi zajistilo, že nebudou porušovány zákony a Ústava ČR. A zároveň, aby byla nastavena jasná celostátně jednotná metodika legálního postupu a kontroly dodržování opatření,” uvádí další z doporučení.

Klíčem ke zvládnutí epidemie je podle opozičních expertů i zajištění proočkovanosti klientů v domovech pro seniory. Musí přitom být zachován princip dobrovolnosti.

Ministerstvo by rovněž mělo jasně formulovat principy podávání monoklonálních protilátek a dalších léčebných postupů, které při časném využití chrání před těžkým průběhem.

AntiCovid tým SPOLU jednal s ministerstvem zdravotnictví, odmítá nouzový stav

Domácí

Nechybí ani výzva k dodržování stávajících opatření a připomenutí, že doporučení jsou reakcí na žádost ministerstva a mohou se v budoucnosti s ohledem na poznatky i stav epidemie měnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám