Hlavní obsah

Chudším dětem obědy a dopravu na účet státu, plánují ministři

Právo, Jan Martinek

Školáků, kteří nemají na zaplacení obědů, přibývá. Stejně tak roste počet dětí, zejména na venkově, pro jejichž rodiče je zátěží cena za dopravu do škol. Situaci sociálně slabých dětí chce řešit ministerstvo školství v koordinaci s ministerstvem práce a sociálních věcí. Ministři Michaela Marksová a Marcel Chládek (oba ČSSD) už chystají projekt, který by takovým dětem umožnil ve školních jídelnách obědvat. Zároveň s tím chtějí poskytnout i bezplatné školní autobusy dětem, které to mají daleko do škol.

Foto: Profimedia.cz

Projekt školních obědů pro děti ze sociálně slabých rodin zdarma je zatím v plenkách. (ilustrační foto)

Článek

Ministři přiznávají, že projekt je ještě v plenkách a že je ještě čekají důležitá jednání o financování zejména se zástupci krajů. Lehké to nebudou mít ani s opozicí, která považuje jejich plány za další plýtvání s veřejnými penězi.

„Zjistili jsme z našich analýz, že se zvyšuje počet dětí, které nemají ani jedno teplé jídlo denně. Ráno nesnídají, k obědu si dají sladkou tyčinku nebo brambůrky a k večeři dostanou housku se salámem,“ řekl Právu Chládek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Některé z dětí podle něj nechodí na školní obědy proto, že rodina na ně nemá peníze. Tento problém se týká zejména matek samoživitelek.

„Chceme vytvořit fond pro sociálně slabé rodiny, který by pokrýval školní obědy. Aby ty peníze byly adresné, musí rodina prokázat, že je sociálně slabá. Stejně jako když například chce příspěvek na bydlení,“ řekl Chládek.

Mikrobusy ke svážení dětí

Uvažuje i o zavedení bezplatných školních autobusů. „Dnes mají mnohdy děti problém dostat se ze vzdálenějších míst do škol a o tom, kam půjdou na školu, často rozhoduje peněženka rodičů,“ zdůvodnil plán.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

„Dnes sice existují školní autobusy, jenže ty nabírají nejen školní děti, ale i všechny ostatní. Do budoucna bych chtěl, aby tu jako například v Německu byl mikrobus, který sveze děti z vesnic, odveze je do školy a zase zpátky,“ uvedl ministr. „Takové autobusy by existovaly jen v lokalitách, kde je jich třeba,“ upřesnil.

Peníze nejen z krajů

Jeho záměr podporuje i ministryně Marksová. „Ohledně dopravy zdarma zatím proběhlo neformální jednání s předsedou sociální komise Asociace krajů,“ napsala Právu Marksová, která by měla jednat i se šéfem hejtmanů Michalem Haškem (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Marksová ale připustila, že je potřeba najít i jiné finanční zdroje. „Jen na krajích to zůstat nemůže,“ řekla Právu.

„Co se týká obědů, jsem ve styku s dvěma neziskovými organizacemi a naši úředníci už začali vymýšlet legislativní postup,“ uvedla Marksová. V Česku existuje projekt Obědy pro děti, který se snaží znevýhodněným dětem pomáhat a platí jim obědy prostřednictvím dobrovolných dárců. Aktuálně spolupracuje se 170 základními školami po celé ČR.

Širší debata by podle Chládka měla začít zkraje roku 2015. „Chceme ji otevřít v jarních měsících, abychom to ideálně od prvního září mohli rozjet. Pokud ne, tak od prvního ledna 2016,“ řekl.

Rodiče se musí postarat, připomíná poslankyně

Opozice se k vládním projektům staví kriticky. „Ministerstvo školství se patrně zbláznilo. Je to další příklad plýtvání, neefektivity, nekoordinace se samosprávami a hlouposti,“ komentoval to místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN).

Ironický komentář rovněž poskytl expert ODS na školství Václav Klaus ml.

„Ty školní autobusy by se mohly propojit se slovenskými vlaky. A za školní obědy by provozovatel měl doplácet těm, kdo na ně chodí, to dá přece zdravý rozum,“ napsal Právu Klaus v narážce na slovenského premiéra Roberta Fica, který zavedl vlaky zdarma pro seniory, studenty a děti.

Poslankyně ANO Radka Maxová Právu sdělila, že školní autobusy v budoucnu nejsou až tak špatný nápad s ohledem na zaměstnanost rodičů a bezpečnost dětí: „Nicméně si myslím, že tato země má již mnoho sociálních příplatků, které neplní svou funkci. Mít dítě je naše odpovědnost, kterou bychom neměli řešit způsobem ,stát se postará‘. Je to naše dítě a náš život.“

Reklama

Výběr článků

Načítám