Hlavní obsah

Cestovatelská mapa zůstává červená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pravidelně aktualizované cestovatelské mapě se v tmavě červené kategorii, která značí velmi vysokou míru rizika nákazy koronavirem, budou od pondělí nacházet všechny země Evropské unie. Podmínky pro návrat do země se pro české občany nemění, informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Diego Vara, Reuters

ILustrační foto

Článek

V zelené kategorii zemí s nízkým rizikem nákazy zůstane v Evropě pouze Vatikán. Z mimoevropských zemí to budou Bahrajn, Chile, Indonésie, Kolumbie, Korea, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Peru, Spojené arabské emiráty, Rwanda, Uruguayská východní republika nebo Tchaj-wan.

V oranžové ani červené kategorii zemí se středním, respektive vysokým rizikem nákazy žádné státy nebudou. Do tohoto týdne byly v červené kategorii Polsko a Rumunsko.

Ostatní země světa budou spadat do tmavě červené kategorie.

Při návratu ze země s velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test od 5. do 14. dne po příjezdu a povinnost nošení respirátoru. Při návratu prostřednictvím veřejné dopravy musí mít člověk test již před návratem a zároveň absolvovat další mezi 5. a 7. dnem od příjezdu.

Podmínky při návratu se netýkají českých občanů a cizinců s povoleným pobytem, kteří mají očkování, případně nemoc v posledním půl roce prodělali. Povinné je pouze vyplnění příjezdového formuláře.

Přísnější pravidla platí pro cizince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám