Hlavní obsah

Čeští vojáci v Iráku jsou v pořádku, na jejich základny Írán neútočil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Praha
Aktualizováno

Všichni čeští vojáci působící v Iráku jsou po íránských útocích na základnu spojeneckých sil, které v zemi působí pod velením Spojených států, v pořádku. Ve středu ráno to potvrdila mluvčí generálního štábu české armády Magdalena Dvořáková.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Jeden z českých pilotů v debatě s iráckým kolegou na základně Balád v Iráku.

Článek

„Čeští vojáci přerušili výcvik, zůstávají na základnách. Vyčkáme na rozhodnutí velení NATO. Pokud budeme podnikat nějaké kroky, budou koordinovány s koaličními partnery,” řekla Dvořáková.

Írán v noci zaútočil na dvě základny v Iráku, kde nejsou čeští vojáci.

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

V Iráku působí téměř 40 českých vojáků v misi Severoatlantické aliance a v Bagdádu je na výcvikové misi také pět českých policistů; obě mise jsou nyní pozastavené  a platí v nich opatření zajišťující maximální bezpečnost.

Evakuace zatím ne, říká Babiš

O stažení Čechů z Iráku vláda zatím neuvažuje. „V této chvíli ne,” odpověděl ve středu v Olomouci ministerský předseda na dotaz novinářů, zda se po nočních útocích uvažuje o stažení českých vojáků z Iráku, kteří tam působí v rámci několika misí.

„V rámci naší mise jsme se nerozhodli k nějaké evakuaci,” podotkl premiér. Čeští vojáci v Iráku jsou podle něj v pořádku. „Není tam žádný problém,” dodal.

Írán odstřelováním základen reagoval na zabití velitele Kásema Sulejmáního, jehož americké rakety zabily v pátek na bagdádském letišti.

Slovensko dočasně stáhlo z Iráku svých sedm vojáků, odcházejí i Němci

Blízký a Střední východ

V reakci na bezpečnostní situaci začaly některé státy přeskupovat své kontingenty působící v Iráku. Německo přemístilo 30 vojáků do Kuvajtu a Jordánska, mimo Irák přesunulo vojáky i Slovensko, Chorvatsko a Kanada. Británie je připravena vojáky stáhnout, když o to Bagdád požádá, Francie zatím kontingent ponechává na místě. Změny ohlásilo i Rumunsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám